Facebook pixel

Menstrualni krči – kako si pomagati?

Naravni nasveti za lajšanje menstrualnih težav.

Veliko žensk trpi zaradi težav med mesečnim menstrualnim ciklom. Pogosto se izražajo v krčih in bolečinah v spodnjem delu trebuha. Po najnovejših študijah postajata boleča menstruacija in predmenstrualni sindrom vse pogostejša. Medtem ko je leta 1951 približno 30% žensk poročalo o težavah med menstruacijo, novejše študije poročajo o 16 do 91% žensk, ki se spopadajo s težavami pred in med menstruacijo.

Med tipične menstrualne bolečine sodijo krči v spodnjem delu trebuha, bolečine v hrbtu, driska, slabost in glavoboli. Pogosto se ti simptomi pojavljajo skupaj z nelagodjem in občutkom utrujenosti.

Narava ponuja vrsto čudovitih rastlin, ki lahko pomagajo pri teh težavah.

Predstavljamo vam 3 najpomembnejša zelišča za lajšanje menstrualnih težav:

Plahtica  – Univerzalna rastlina v ženski medicini

Zaradi svojih sestavin sega njeno področje uporabe od težav z menstruacijo in menstrualnih krčev, do spodbujanja tvorbe mleka ter lajšanja težav v menopavzi. Vsebuje garvestine, flavonoide, klorofil, fitosterole in kremenčevo kislino. Zaradi teh lastnosti se plahtica v ženski medicini uporablja za skoraj vse “ženske težave”. Predvsem pri neprijetnih menstrualnih krčih je izjemno učinkovita.

Gosji petoprstnik – zelišče za krče v ljudski medicini

V ženski medicini se to zelišče uporablja pri krčevitih menstrualnih bolečinah. Poleg tega krepi vezivno tkivo, ima izrazito sproščujoč učinek na gladke mišice in močno protivnetno delovanje. V ženski medicini se uveljavlja kot sredstvo proti krčem pri menstrualnih bolečinah, in to ne samo preventivno, ampak tudi pri akutnih težavah.

Rman – krepi žensko zdravje

Že od nekdaj se uporabljali za blaženje krčev med menstruacijo. Zlasti pri šibki ali neredni menstruaciji redno uživanje majhnih odmerkov pomaga pri urejanju menstruacijskega cikla (ureja premočno in šibko menstruacijo ter izostanek menstruacije). Lajša bolečine v spodnjem delu križa (flavonoidi in azulen sproščata gladke mišice), umirja beli tok,…

Kaj jesti, ko imate menstrualne bolečine?

Veliko študij kaže na to, da ima prehrana pomemben vpliv na težave med menstruacijo pri ženskah. Tako ženske, ki uživajo veliko sadja, zelenjave, rib veliko manj trpijo za predmenstrualnim sindromom kot ženske s splošno razširjenim neustreznim prehranjevanjem, ki vključuje veliko sladkarij, belih mok, maščob, mesa in umetnih živil. Prekomerno uživanje soli, kave in alkohola ima prav tako močan negativen vpliv na težave med menstruacijo pri ženskah. Naslednja hranila in živila podpirajo žensko v času pred menstruacijo in v času menstruacije in s tem lajšajo bolečine:

Magnezij skrbi za sprostitev mišic. Viri magnezija vključujejo oreščke in semena, ovsene kosmiče, izdelke iz žit, stročnice in suho sadje. Magnezij vsebuje tudi šota iz enega najbolj “zdravilnih” močvirij v Evropi, starega več kot 150.000 let z izjemno huminsko kislino.

Železo: Med menstruacijo ženske izgubijo med 60 in 80 mililitrov krvi, kar pomeni povečano potrebo po železu. Železo je na primer v jajcih, rdeči pesi, prosu, rži, ovsi, pa tudi v oreščkih in semenih. Pomembno: za povečano absorpcijo železa je treba ta živila kombinirati z vitaminom C. Železo vsebuje tudi šota iz enega najbolj “zdravilnih” močvirij v Evropi, starega več kot 150.000 let z izjemno huminsko kislino.

Dobre omega-3 maščobne kisline – Uživanje zdravih maščob je priporočljivo pred in med menstruacijo. Te najdemo v maščobnih ribah, kot sta losos in skuša, pa tudi v oljčnem olju, avokadu in orehih.

Tudi toplota pomaga pri menstrualnih krčih!      

Toplotna terapija je hitra in zanesljiva ter zagotavlja ugodje pri menstrualnih krčih. Lokalne toplotne obloge so razširjen domači način za lajšanje bolečin v spodnjem delu trebuha med menstruacijo. Toplotni obkladki spodbujajo prekrvavitev v tkivih, kar razrahlja krče v mišicah spodnjega dela trebuha.

S postavitvijo grelne blazinice na spodnji del trebuha se razrahlja krčevita muskulatura in lajšajo krči. Tudi topli obkladek iz šote na spodnjem delu trebuha je lahko koristen pri težavah med menstruacijo.