Facebook pixel

Vloga hialuronske kisline v našem telesu

Hialuronska kislina je telesu lastna spojina, ki se nahaja v prostoru med celicami. Celice so kot opeka, ki gradijo naše telo, snov v medceličnem prostoru pa je »malta«, ki drži te celice skupaj. Glava sestavina te «malte«, je hialuronska kislina. Najbolj je skoncentrirana v koži, sklepih – vezivnih tkivih (npr. hrustancu, sinovialni tekočini), očeh, laseh in nohtih. Ima veliko sposobnost vezanja vode in zadrževanja vlage v celicah in s tem tudi blagodejne učinke.

Če primerjamo človeške sklepe z motorjem avtomobila, ima tekočina v sklepih enako vlogo kot olje v motorju. Po določenem času je treba olje v motorju zamenjati, ker vročina in trenje zmanjšujeta njegovo viskoznost. S pretirano obrabo olje ni več sposobno ščititi kovinske površine. Hialuronska kislina na enak način učinkuje v sklepih. S staranjem se viskoznost sinovialne tekočine zmanjša, in ker sinovialna tekočina oslabi, ni več sposobna zaščititi sklepov. Poveča se trenje in poškoduje se površina hrustanca.
Hialuronska kislina je izredno pomembna tudi pri ohranjanju primerne vlažnosti in elastičnosti kože. Že od pubertete dalje količina hialuronske kisline v telesu upada. Z upadom količine hialuronske kisline se zmanjša tudi zmožnost vezanja vode in sčasoma postane koža manj prožna ter manj napeta. Če se ohranja nivo hialuronske kisline v telesu, je koža primerno vlažna, mehka in prožna.

V katerih primerih strokovnjaki svetujejo uživanje preparatov s hialuronsko kislino?

Po 40. letu je hialuronska kislina priporočljiva kot preventiva za vse, kajti z leti jo telo samo proizvaja v manjših količinah, zato tudi pogostejše nastanejo težave s sklepi oz. obrabe hrustanca. Zmanjša se tudi vlažnost in prožnost kože, zato je le ta zelo suha in nastajajo gub.
Hialuronsko kislino pa je priporočljiva že prej, predvsem aktivnim športnikom ter vsem za odpravo že nastalih težav.

Na kaj naj bomo pozorni pri nakupu preparatov s hialuronsko kislino?

Hialuronska kislina je molekula z veliko molekulsko maso in njen vlažilni učinek je odvisen od molekulske mase. Čim večja kot je, več vode veže nase in večji so učinki. Da bi do popolnosti dosegla svoje učinke pa mora priti v notranjost celic. Torej iz tega sledi, da je učinek pomemben od molekulske mase in v povezavi s tem tudi resorpcije. Najučinkovitejši je notranji vnos, z zaužitjem, saj s tem delu hkrati na kožo, sklepe, vlažnost sluznic,…
Pomembna pa je tudi koncentracija hialuronske kisline – čim večja je koncentracija, večji so učinki.

Koliko znaša priporočena dnevna količina vnosa hialuronske kisline? Ali ahko pride do predoziranja?

Strokovnjaki so mnenja, da s hialuronsko kislino ni možno pretiravati, če je res v naravni obliki oz. je pridobljena po naravnem postopku. V telesu so encimi, ki uravnavajo koncentracijo naravne hialuronske kisline oz. kisline identične tisti, ki jo proizvaja naš organizem. Tega ne moremo trditi za sintetično pridobljeno oz. pridelano hialuronsko kislino.
Dnevna količina vnosa je odvisna od same koncentracije in resorpcije. Hialurosnko kislino je potrebno uživati dovolj časa, da se pokažejo njeni učinki. Odvisno od obsežnosti težav. Učinkovitost HyalurOn– a je dokazana s študijo. Tudi povratne informacije uporabnikov HyalruOn.pdf pričajo o pozitivnih rezultatih.

Zakaj izbrati hialuronski kislino HyalurOn?

  • ker je v obliki tekočine, kar omogoča hitrejšo resorpcijo,
  • ker vsebuje hialuronsko kislino z visoko molekularno težo, ki edina optimalno vlaži kožo in sklepe,
  • ker je izjemno koncentrirana: 6 mg/ml,
  • ker ni živalskega izvora. Je za vegetarijance, vegane,
  • ker je pridobljena po naravnem postopku, 100% naravna,
  • ker je s študijo dokazana učinkovitost.