Facebook pixel

Merila za izbiro dobrega probiotika

Učinek probiotika je v prvi vrsti odvisen od kvalitete seva, šele nato pa je pomembno število probiotičnih bakterij, ki jih vsebuje. Pogosto vidimo izpostavljena predvsem številke, za katere pa velja kot pri vseh stvareh: bolj kot kvantiteta, je pomembna kvaliteta.

Najbolje se prilagodijo človeškemu prebavnemu traktu bakterije človeškega  oz. HUMANEGA izvora (njegovi avtohtoni sevi). Raziskave potrjujejo, da so tovrstni probiotiki učinkovitejši. Človeškemu črevesju moramo dodajati to, ker je njegovo. Poskrbeti moramo za vnos tistih sevov, ki koristijo nam in jih telo prepozna kot svoje.  

L.Acidofilus DDS-1 je avtohton sev HUMANEGA IZVORA oz. prvotni »prebivalec« človeškega črevesja, katerega telo prepozna kot svojega in mu zato tudi omogoči naseljevanje v črevesju in s tem tudi najboljšo učinkovitost.

Če dodajamo napačne seve bakterij (pridobljene, vzgojene drugih vrst,..) ne vemo kaj dejansko v telesu naredijo…

Samo klinično testirani sevi humanega izvora,ki imajo dokazano pozitivne učinke, so tisti, ki se jih poslužujte. To pomeni, da mora biti na izdelku celotna klinična označba seva; Lactobacillus acidophilus DDS-1 (ARS  B-3208), Lactobacillus rhamnosus (DSM 25568).
Če je na prehranskem dopolnilu navedena samo vrsta seva Lactobacillus acidophilus, ne da bi bila poleg tudi označba seva, ki je sestavljena iz kombinacije črk in številk, to zagotovo ni sev, klinično testiran z dokazano učinkovitostjo.

Resnično učinkoviti sevi so tisti, ki se lahko naravno prilagodijo kislemu oz. alkalnemu okolju človeškega črevesja. Med probiotiki humanega izvora, ki so že dolgo na tržišču, sta sposobna optimalnega preživetja na poti skozi želodčno-črevesni prehod dva seva in sicer: L. Rhamnosus GG 819 in L. Acidophilus DDS-1.

Industrija probiotikov sicer išče različne sisteme, od mikrokapsul do posebnih tipov prevlek z namenom, da bi probiotik zaščitila pri prehodu skozi prebavila, vendar to še zdaleč ni primerljivo s sevi, ki so naravno sposobni preiti kislo-alkalno prebavno pot, ne da se izniči njihova učinkovitost.

Sev L.Acidophilus DDS-1 v izdelkih NutriFlor, FloraZym, FloraBus in Dermax je plod 70 letnih raziskav, katerega učinkovitost je podprta z znanstvenimi študijami, ki so objavljene v strokovno pregledanih in dostopnih znanstvenih revijah.

Pionir probiotikov ki je ta sev patentiral je objavil več kot 200 znanstvenih člankov v recenziranih revijah, od katerih jih je veliko dokumentiralo njegovo pionirsko raziskavo z L. acidophilus DDS-1. Prejel je številne mednarodne nagrade.

Sev L. Acidophilus DDS-1 je doslej najbolj raziskan sev  L. Acidophilus. Dokazana učinkovitost z več kot 80 študijami in objavljenimi članki.

Zelo pomembna lastnost L. Acidophilus DDS-1  je tudi sposobnost, da se prilagodi in naseli v črevesno okolje, se učinkovito pritrdi na črevesno sluznico ter se v zadostni meri namnoži. Najbolj pomembna pa je sposobnost, da prerastejo patogene bakterije. In morda je še pomembnejše naslednje: ko se sev pritrdi na črevesno sluznico, lahko vpliva na zmanjšanje nenormalne črevesne prepustnosti, izboljša črevesne funkcije in zmanjša dovzetnost črevesja za vnetja. Sprememba prepustnosti črevesne sluznice se običajno definira kot sindrom črevesne prepustnosti in kaže na neposredno povezanost z mnogimi motnjami celo na fizioloških področjih, navidezno neodvisnih od črevesja. Sindrom črevesne prepustnosti je dejansko povezan ne le s kolitisom in enteritisom, ampak tudi s kronično utrujenostjo in vnetnimi procesi, kot so alergije, pa tudi z osteoartritisom in revmatizmom. Torej je zelo pomembna lastnost učinkovitega seva; sposobnost, da pomaga obdržati normalno črevesno prepustnost.

Za L. Acidophilus DDS-1 je znano, da proizvaja močan naravni antibiotik »acidofilin« , ki močno zavira delovanje 23 patogenih bakterij (dokazano z študijami), vključno s streptokoki, salmonelo, stafilokoki, psevdomonasom, proteusom, šigelo in E. coli, bakterijo, ki predstavlja enega izmed najpogostejših vzrokov za diarejo.

Optimalna temperatura razmnoževanja za seve DDS-1 je 37° C – temperatura našega telesa, za razliko od drugih termofilnih sevov, ki potrebujejo temperaturo okolja okoli 44° C.

Posebna tehnologija pridobivanja ohranja učinkovitost L. Acidophilusa DDS-1 ves čas rok uporabnosti. Številni izdelki vsebujejo izredno nizke vrednosti živih in stabilnih celic. Nekateri proizvajalci navedejo število živih celic v času formulacije, pakiranja ali polnjenja, vendar se lahko po proizvodnji in shranjevanju število živih celic zmanjša na skoraj nič. Ravno zato, povprašate po študijah probiotičnih izdelkov, ki jih uživate, pozanimajte se o kvaliteti sevov.

Druga pomembna lastnost za kvaliteto je številčnost probiotikov, ki mora biti dovolj velika (v milijardah celic – 109).

Odmerek NutriFlora vsebuje vsaj 29 milijard živih probiotičnih bakterij.
Odmerek FloraZyma vsebuje vsaj 21 milijard živih probiotičnih bakterij.
Odmerek Florabusa  vsebuje vsaj 8,7 milijard živih probiotičnih bakterij.