Facebook pixel

Sindrom karpalnega kanala in čustveni stres

V zapestju imamo tako imenovani karpalni kanal – ozek in neraztegljiv prehod, v katerem se nahajajo živci in tetive upogibalke prstov. Kadar se prehod v kanalu zoži zaradi vnetja (oz tudi pri upogibanju zapestja), lahko pride do utesnitve živca, kar občutimo kot mravljinčenje v roki ali bolečine v zapestju.

Znaki sindroma karpalnega kanala:
• odrevenelost
• zbadanje
• bolečina
• mravljinčenje v dlaneh in prstih
• izguba občutka za dotik
• omrtvičenost palca, kazalca in sredinca ter radialne polovice prstanca.

Ljudje večinoma menijo, da je sindrom karpalnega kanala povezan z določenim poklicem (na primer delo z računalniško miško, delo za tekočim trakom, čiščenje itd), vendar to ne drži, pravi vodja VI -DA Studia v Ljubljani, Vida Potočnik. Če bi šlo samo za posledico prisilne drže, potem bi se z omenjeno težavo srečevali vsi računalniški programerji. A temu ni tako. Bolečine in mravljinčenje roke so končni rezultat oz. pika na i, na primer pri delu z računalniško miško. Osnovna težava oz. vzrok pa tiči v nas samih. Gre za posledico močnega psihično stresnega čustvenega stanja, ki privede do blokade.

Operacija ni edina rešitev
Vida Potočnik pravi, da svojim pacientom vedno pojasni, da se lahko s terapijo izognejo operaciji, vendar bodo za to morali določene stvari spremeniti pri sebi. Žal pa se pogosto dogaja, da ljudje čakajo, dokler stanje ni že tako slabo, da je operacija neizbežna. Če pride do močnega vnetja in ukleščenje živca, obstaja nevarnost, da se živec trajno poškoduje. V takšnem primeru je operacija nujna. Ko bolnik mravljinčenje čuti tudi čez dan, ko so prsti otrpli in »leseni« ter zadebeljeni zaradi edema, je potrebno ukrepati takoj. »Če pacienta operirajo, se sprosti samo živec v predelu zapestja, vse ostalo pa ostane enako,« pravi Potočnikova. Zaradi energijskega neravnovesja v telesu se bodo težave in bolečine lahko ponovile, pojasnjuje. Taki primeri so čedalje bolj pogosti.

Nega brazgotine

Če se odločimo za operacijo oz. je le-ta neizbežna, potem priporočamo ustrezno terapijo in masažo brazgotine z naravnimi kremami, ki brazgotine mehčajo (olivno olje in mastne kreme ne zadoščajo, še več – z njimi lahko brazgotino še povečamo). V VI-DA Studiu že desetletja uspešno uporabljajo naravno kremo Cosmerba – rjavo za mehčanje brazgotin in silikonski obliž z učinkovinami za mehčanje brazgotine. Krema Cosmerba hkrati odpravlja energijske blokade, ker je energijsko prevodna po meridianih. Pri brazgotini ne gre (toliko) za estetski vidik. Najbolj pomembna je odprava blokade v energijskem pretoku – meridianu, ki se lahko odraža kot »trda mišica«, boleče točke ipd.

Odprava blokade na meridianu
Vsaka brazgotina namreč povzroči blokado na energijskem pretoku v telesu oz. na meridianu. Za lažjo predstavo lahko rečemo, da je to približno tako, kot preščipnjena in s tem nepretočna vodovodna cev. Za dober rezultat je potrebno ponovno uravnovesiti meridiane, saj zastoji na njih lahko povzročajo sčasoma tudi organske motnje. Terapije za navedeno težavo so znane in uspešne. »Brazgotinjenje je sicer delno povezano z »nagnjenjem« k brazgotinam, še bolj pa s čustveno obremenjenostjo posameznika, ki je povezana z meridianom in organom,« nam je zaupala Potočnikova. Ne glede na to pa vedno lahko korak k boljšemu rezultatu naredimo sami, če to seveda želimo in se za to odločimo.

Terapija

Pri sindromu karpalnega kanala zato svetujejo pravočasno delovno terapijo – razgibavanje roke, opornico, ki zadrži zapestje v razbremenjenem položaju in terapijo, s katero se sprostijo mišice v roki. Z dodatkom prehranskih dopolnil pa lahko telo še dodatno podpremo oz. uravnotežimo. Še pred naštetim pa je potrebno poiskati vzroke težav pri posamezniku. V službi si sicer lahko pomagamo z boljšim stolom, prestavimo računalnik in podobno, a če v našem okolju, torej tudi v nas samih obstajajo tenzije, slabi odnosi (na primer če smo neprestano jezni na šefa, na sodelavce, na taščo…), to ne bo v celoti zaleglo. S tem »hranimo« slabo energijo, naša čustva, Je že tako, da je lažje kriviti stol ali računalnik, kot se zazreti vase. Pogled vase Žal ljudje potrebujemo veliko časa, da spregledamo, da smo za večino svojih stanj odgovorni sami. Naša odgovornost je, da se ‘pogledamo v ogledalo’ in poskušamo ugotoviti, kaj delamo narobe. To je ‘zahteven, zavesten’ proces, marsikdo ga ne zmore. Bolečina je največkrat opozorilo, da je nekaj treba spremeniti. Z vsako spremembo pa lahko naredimo korak k izboljšanju stanja. Vredno je poskusiti. Življenje nas vabi k takšnim spremembam. Je morda tudi omenjena težava prišla zato, da nam pomaga narediti korak k spremembi – k sebi?

Izkoristimo to možnost oz priložnost.