Facebook pixel

Jod v prehrani

Jod ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, prispeva k delovanju živčnega sistema, prispeva k ohranjanju zdrave kože, ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice.

Pomanjkanje joda je lahko posledica premajhnega vnosa s prehrano, pa tudi slabše absorbcije. Absorbcija joda se lahko zmanjša pri pomanjkanju vitamina A, selena, cinka, bakra in železa.

Pomanjkanje joda

Pri odraslih se pomanjkanje joda v prehrani kaže s pojavom golšavosti in nepravilnega delovanja ščitnice, počasnem metabolizmu, mentalni in srčni funkciji ter občutljivosti na mraz in izčrpanosti.

Predoziranje joda

Čezmeren vnos joda lahko povzroči motnje aktivnosti ščitnice, ki se lahko kažejo kot povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice.

Jod iz klamatske alge RWmax

Klamatska alga je edini prehranski vir, ki vsebuje popoln spekter povsem presnovljivih mineralov in oligoelementov potrebnih za človeški organizem, tudi joda v optimalnih količinah za pravilno delovanje ščitnice.

Klamatska alga spada me sladkovodne alge, ki se razlikujejo od morskih alg po manjši koncentraciji organsko vezanega joda, vendar kljub temu, da ne vsebuje večjih količin joda uspešno nadomešča pomanjkanje joda v prehrani. Zakaj? Ker so za absorpcijo joda potrebni tudi drugi minerali, katere klamatska alga tudi vsebuje – vitamina A, selen, cink, baker in železo.

Različne raziskave so potrdile, da je pri hranilih najpomembnejše načelo sinergije: čim večja je raznovrstnost hranil v algi oz rastlini (ne glede na količino), tem laže in v večji meri jih telo vsrka. KlamathRW®max izpolnjuje zahteve opisanega načela, saj vsebuje več kot 100 nujno potrebnih hranilnih snovi, ki jih organizem lahko vsrka in uporabi.

Klamatska alga RWmax vsebuje več kot 30 mineralov, domala celoten spekter makro- in mikromineralov v naravni organski obliki, zaradi česar ima visoko absorpcijsko sposobnost . Prav zato je sposobna uravnavati vse bolj razširjeno pomanjkanje hranilnih snovi v prehrani, tudi joda.

Alga črpa jod iz vode Klamatskega jezera, ki je zelo bogata z minerali, ki so shranjeni v debelem sloju vulkanskega pepela. V jezero ga je stresel ognjenik Mazama ob svojem izbruhu pred več kot sedem tisoč leti.

Tudi pri večjih količinskih odmerkih uživanja klamatske alge (po 6 mg na dan) ni nevarnosti, da bi spodbujale delovanje žleze ščitnice, zato so te alge zelo primerne tudi pri motnjah v delovanju ščitnice zaradi prevelike količine joda v organizmu. Klamatska alga torej regulira delovanje ščitnica in je zato najboljša izbira. Vsebuje 100-odstotno čisto algo iz ekološke pridelave, kar dokazujejo tudi certifikati.

Klamatsko algo RWmax lahko uživajo tudi nosečnice, doječe mamice in otroci.