Facebook pixel

Povrnite si energijo!

Če nimate dovolj energije čutite lahko to kot brezvoljnost, utrujenost in zaspanost. S tem vas telo opozarja, da morate »napolniti baterije«. Pri tem pa se izogibajte nezdravim poživilom, energijskim pijačam in sintetičnim prehranskim dopolnilo. Telo podprite s pomočjo narave.

Pri premagovanju utrujenosti in povečanju energije velja od prehranskih dopolnil omeniti koencim Q10, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju energije znotraj celic ter šoto, ki naravno vsebuje huminsko kislino, katera telo razstruplja in poveča porabo energije v celicah. Še posebej v kombinaciji s pasijonko, meliso in hmeljem. To so zelišča, ki so znana za pomiritev, boljši spanec – dober spanec pa je nujen pri premagovanju vsesplošne utrujenosti.

Preveč »strupov« v telesu – izčrpanost, utrujenost, bolezni

Če se škodljive snovi ne izločajo iz telesa, se kopičijo, povzročajo različne zdravstvene težave – od aken in celulita do revmatskih obolenj, poapnenja arterij, žolčnih in ledvičnih kamnov, sive mrene itd. Strupene snovi se v velikih količinah odlagajo tudi v možganih in so vzrok za spremembe razpoloženja in vedenjske nestabilnosti. Zdrav prebavni trakt je nepogrešljiv za tiste, ki se trudijo živeti zares zdravo, se pa tudi takšni ljudje iz različnih razlogov ne morejo izogniti škodljivim razpadnim produktom lastne presnove. Šota s huminsko kislino hkrati razstruplja telo in krepi črevesje.

Več o tem si lahko preberete v članku Huminska kislina – blagoslov za črevesje. Zelo je dobrodošla tudi pri premagovanju utrujenosti, za več vitalnosti.

Eden najvažnejših encimov – koencim Q10

Koencim Q10 (imenovan tudi ubiquinon) je nujno potreben za dihanje in obnavljanje celic. Je sestavni del vsake celice našega organizma in sodeluje z drugimi encimi v mitohondriju pri nastanku adenozin trifosfata (ATP).  To je molekula, bogate z energijo, ki je nujno potrebna za delovanje celic in s tem vseh človeških organov.

Največ mitohondrijev vsebujejo najbolj dejavne vrste celic, kot npr. srčne celice, celice trebušne slinavke in celice v jetrih. Koencim Q10 je torej eden najvažnejših (od približno 300) encimov za produkcijo celične energije, oziroma za človeško življenje nasploh.

Ugotovili so, da ga je v človeškem telesu okoli 2g; del ga je telo samo sposobno sintetizirati, del pa ga mora dobiti s hrano. Z leti se začenja sinteza koencima Q10 v telesu zmanjševati do poznih let. Zlasti se zmanjšuje sposobnost tvorbe koencima Q10 ob zdravljenju povišanega holesterola v krvi s statini. Priporočljivo je, da ga po 40. letu telesu dodajam kot prehransko dopolnilo in uživamo vsaj nekaj mesecev na leto. Naturopatija priporoča, da ga po 50. letu telesu dodajam v obliki kapsul in uživamo vsak dan.

Pomanjkanje Q10 se lahko kaže kot srčna obolenja (aritmijami, palpitacijami, nerednim bitjem srca,..) zmanjšana odpornost, težave z dlesnimi. Priporočamo ga kot prehranski dodatek pri vseh, kadar je prišlo do zmanjšanja koencima Q10 v krvi – kar je pogosto pri starejših ljudeh pa tudi pri raznih bolezenskih stanjih, na primer pri srčnih boleznih, oslabljenem imunskem sistemu ter pri boleznih dlesni. Koencim Q10 pa koristi vsakomur, ki želi povečati energijo.

Izogibajte se sintetično pridobljenim koencimom. Boljša izbira so pridobljeni s fermentacijo rastlin. Koencim Q10 potrebuje za uspešno resorpcijo v človeškem telesu prisotnost esencialnih maščobnih kislin. Zato je učinkovita kombinacija koencima Q10 z esencialnimi maščobnimi kisline.

Uživamo ga čez dan (razen če bi radi ostali budni pozno v noč in imeli zvečer več energije). Naučite se prisluhniti svojemu telesu, ki vam ima veliko povedati. Utrujenost je le eden izmed opozorilnih znakov, ki vas nagovarja, da se ustavite tukaj in sedaj. Naberite si obilo novih moči!