Facebook pixel

Poleti pridobite čim več naravnega vitamina D! Pa res veste kako?

V »korona času« smo se naučili tudi to, kako pomemben je vitamin D za naravno odpornost.

V poletnih mesecih ga lahko telo samo proizvede, vendar moramo vedeti kdaj in kako.

Za naravno tvorbo vitamina D se priporoča
nastaviti sončnim žarkom vsaj 10 minut, najbolje 20 do 30 minut dnevno, pod naslednjimi pogoji:

 • ne uporabljamo sredstev z zaščitnim faktorjem,
 • smo na soncu takrat, ko je senca najkrajša, to je med 10. in 15. uro
 • je UV indeks vsaj 7 (to je pri nas v povprečju od začetka maja do konca avgusta)
 • imamo večji del kože nepokrit.

Kreme z zaščitnimi faktorji blokirajo tvorbo vitamina D za 95%.
Vse kreme z UV faktorji, tako »sintetičnimi« kot mineralnimi filtri preprečijo koži, da sprejme UV B žarke, ki so nujni za ustvarjanje vitamina D.

Preden se odločite, ali boste kupili kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem SPF 15, 30 ali 45, pazljivo preberite članek in dobro premislite, ali boste svojo kožo zopet »prepojili » z različnih kemičnih snovi, ki so v sredstvih za sončenje prisotni v neprimerno večjih količinah kot v komercialni kozmetiki.

Vse sestavin, ki so v kremah, je enako kot če bi jih zaužili, le da to storimo skozi »druga usta« – skozi kožo.

Koža je naš največji organ. Kar 60 odstotkov tistega, kar nanesemo nanjo, konča v krvi in notranjih organih. V znanstveni publikaciji Jama so bili objavljeni rezultati raziskave, ki so pokazali, da se najpogostejše aktivne kemične sestavine iz krem, ki nudijo zaščito pred sončnimi žarki in opeklinami, v velikem odmerku absorbirajo v človekovo telo.
Raziskovalci ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) so ugotovili, da se pri nanosu kreme za sončenje s kemijskimi filtri štirikrat na dan, en teden, ravni kemičnih aktivnih sestavin v krvi znatno povišajo.
Testi opozarjajo na posebno nevarne snovi, ki so v izdelkih za sončenje. Pri ocenjevanju preverjajo vsebnost dietilftalatov (DEP), formaldeidov, halogenorganskih povezav, PEG-derivatov in drugih nevarnih snovi, na katere bodite še posebej pozorni.

S pravilnim in »zdravim« sončenjem lahko dnevno sintetiziramo približno 10.000 IE vitamina D, lahko tudi več.
Razmislite o alternativnih možnostih zaščite kože, ki obstajajo.

Za kožo, ki je tja do maja pokrita z obleko in čez zimo pobledi, je  prehod na poletno sonce velik šok, ki se kaže pri številnih ljudeh z manjšimi do hudimi kožnimi alergijami. Da se izognete alergijam zaradi sonca in ne nazadnje zaradi krem, ki obljubljajo hitro porjavelost in zagorelo polt, si letos vzemite čas za počasno pridobivanje pigmenta.

Naravna krema Cosmerba Oranžna/Solarion omogoča tvorjenje naravnega vitamina D, saj ne odbija UV B žarkov, ki so nujni za tvorbo vitamina D. S postopnim sončenjem boste s kremo Cosmerba od priporočenih 10 minut do pol ure dnevno (odvisno od občutljivosti kože) lahko na sončku, pod pogoji napisanimi zgoraj, da se bo vitamin D lahko tvoril.

Naravna krema Cosmerba Oranžna je izbrala naravni negovalni pristop in upošteva temeljna načela narave. Krema ne naredijo varovalne plasti (UV-zaščite), ker nima dodanega zaščitnega faktorja, ampak spodbudi nastajanje naravnega pigmenta, ker vsebuje naravni beta karotin iz korenčka (naravna UV zaščita 5-7). Krema koži torej pomaga s spodbujanjem njenega naravnega zaščitnega delovanja. Če se odločite za uporabo kreme Cosmerba oranžna, ki je hkrati negovalna, boste ob upoštevanju navodil dobili lepo zagorelo polt.

Naravna krema Cosmerba Oranžna in Venobis olje Sun imata naravni zaščitni faktor 5-7. To zahteva postopno prilagajanje na sonce!

Navodila za postopno sončenje

V prvih dneh se večkrat  namažite pred sončenjem in po njem. Prvi dan naj sončenje ne traja dlje kot 10 minut oz sončenje prilagodite glede na svojo polt kože.

Če koža po sončenju ne kaže sprememb (rdečice ip), lahko naslednjič sončenje podaljšate na 20 – 30 minut.  Sončenje tako postopoma lahko podaljšujete. Medtem se s kremo večkrat namažite pred sončenjem, med njim in po njem.
Tudi če ste samo v senci, zaradi ‘slabih izkušenj’, uporabite Cosmerba oranžno kremo in dobili boste lep rjav ten. Prav tako tisti, ki ste zelo svetle polti.
Če zvečer opazite, da je koža rdečkasta, se namažite z oranžno energijsko prevodno kremo. Tako boste koži pomagali, da bo aktivirala ter hitreje in lažje tvorila pigment.

Če pa ste s sončenjem pretiravali in vas je opeklo ali ste dobili reakcijo na sonce, predlagamo, da se takoj umaknite v senco in se namažite z  rjavo energijsko prevodno kremo Cosmerba. Na opečeni predel kremo nanašate toliko časa, da vas koža nič več ne peče in ni rdeča. To je odvisno predvsem od stopnje opekline.

Kremo lahko uporabljate brez dodatne zaščite s faktorjem – vendar UPOŠTEVAJTE  NAVODILA!! Dobili boste lepo zagorelo polt.
Če ten želite ohraniti tudi v jesenskih dneh, nadaljujte z uporabo vsaj še nekaj mesecev po sončenju.  Koža vam bo hvaležna!

Energijsko prevodno kremo Cosmerba za sončenje priporočamo:

 • za pripravo kože na sonce
 • za ‘zaščito’ kože pred škodljivimi sončnimi žarki, naravni zaščitni faktor 5-7
 • zaščita pred reakcijami na sonce in/ali različne druge kreme
 • za intenzivno porjavitev, pred in po sončenju
 • za ohranjanje porjavelosti
 • za izsušeno kožo (zagotovi zadostno vlažnost)
 • za tonus kože, proti gubam
 • dnevna negovalna krema
 • za otroke in odrasle


Kombinacija kreme Cosmerba Oranžna in Olja Sun še poveča porjavelost in kožo tenira, ter preprečuje luščenje oz. izsušitev kože. Olje kožo tudi lepo neguje.

Razstrupite tele

Preobčutljivost na sonce je lahko, poleg odziva na premočne pripravke v nenaravnih kremah za sončenje, tudi odziv telesa na preveč “strupov” v koži in telesu oz. na zakisanost organizma. Proces čiščenja, razstrupljanja telesa poteka namreč tudi skoz kožo, sonce in morska voda, pa ta proces še dodatno spodbudita. Poleti se tudi več potimo in če je naš pot zakisan se lahko pojavijo reakcije na koži.

Osmoza, ki jo ustvarja velika koncentracija soli dobesedno potegne iz našega telesa odvečno umazanijo, topi celulit, čisti pore,…morska voda dokazano pomaga pri mnogih kožnih težavah!!
Z uporabo nenaravnih krem za sončenje preprečite oz zmanjšate zdravilni učinek kopanja v morju. Namesto da bi se preznojili in sprali iz sebe vse nakopičene strupe, zamašimo pore oz. »odtoke« in limfi preprečimo opravljanje njenega dela!!

Z uživanjem DepurEssiac-a telo razstrupimo in prečistimo od znotraj. Na nežen način “ožemamo” strupe iz telesa DepurEssiac naredi drenažo celic, ker pomeni, da telo oz. organe ne obremenjujemo z močnimi razstrupljevalnimi metodami.

Priporočamo, da pričnete z uživanjem DepurEssiaca že sedaj, pred močnejšim soncem in tako preprečite reakcije na sonce.

Klorofil in betakaroten klamastki algi in spirulini (v MultiNaturalu, Havajski spirulini in Klamatski AFA algi) dodatno prispevata k večji porjavelosti – to pomeni k večji zaščiti kože.

Odmislite naglico in letos pričnite s postopno pripravo kože na močnejše sonce; z dovolj zgodnjo uporabo naravne kreme Cosmerba Oranžna in/ali oljem Venobis Sun ter uživanjem DepurEsiaca in/ali alg.

Na pripravo in varovanje kože na sonce ne pozabite na počitnicah, doma pri vrtnarjenju, košnji zelenice, pri kolesarjenju in drugih športih na kopnem in v vodi.

Komentarji strank:

Kaj ni čudovito, ko ti ljudje že sredi maja zavidajo enakomerno »morsko« porjavelo kožo in ugibajo na katerih eksotičnih otokih sem jo dobila! Vsakodnevno srečanje znancev ni več »Kako si?«, temveč «Kje si dobila to čudovito barvo?« za to je kriva Cosmerba Oranžna. Z njo spomladi neredno razvajam svoje telo. Koža se navlaži, na prvem pomladnem soncu ne pordeči, temveč dobi barvo, ki mi jo zavidajo. Lanska izkušnja pa je sledeča: Po vrnitvi z morja sem se še vedno mazala in ohranila bakreno polt, tja do sive meglene jeseni. K.S.

Letos se je sezona šele začela, imam pa že lepo – zlato barvo, rečejo. Nikoli v preteklih letih je nisem imela. Letos pa sem za darilo dobila kremo in sem se kar namazala, ko sem šla prvič na sonce. Opazila sem da mi na soncu ni bilo toliko vroče, da je bila moja koža vlažna, in da se je kljub kremi lepo znojila. Pravo presenečenje se je pokazalo kasneje, ko sem kar dobila barvo. Tudi opeklo me ni. A. V

Lani poleti sem na morju (in pred tem) uporabljala vašo kremo za sonce (na morju se mi pojavi alergija na koži) in sem bila zelo zadovoljna – nobene alergije nisem dobila, prvič po mnogih letih. N.

Krema za sončenje dobro ščiti kožo pred opeklinami, če se namažemo že en teden poprej. Koža lepo postopoma porjavi, ne pordeči, porjavelost pa ostane še dolgo po sončenju. Koža se kasneje ne lušči in ne srbi. Dobra je tudi za po sončenju, kajti koža postane voljna, mehka, elastična in ne nazadnje tudi lepo diši po svežem in negovanem. L.Š.