Facebook pixel

Zimske poškodbe

Najpogostejše zimske poškodbe nastanejo pri padcih na ledu oz. poledenelih tleh ter na smučiščih. Še posebej bi izpostavili poškodbe rame in roke, kot so zlomi, natrgane oz. strgane ramenske vezi, izpah,…

Kako ukrepati pri oskrbi takšnih poškodb in rehabilitacija

Pri tovrstnih poškodbah je potrebno poiskati strokovno pomoč. Prvi ukrep pa lahko izvedemo sami, tako da začnemo prizadeto področje takoj po nastanku poškodbe ohlajati. To lahko storimo z mrzlimi oblogami, masažo z ledom ali kopeljo poškodovanega del v hladni vodi. S hlajenjem se zmanjša vnetje in nastajanje otekline, zmanjša se bolečina.

Dvig poškodovanega dela nad nivo prsnega koša pomaga pri vračanju krvi in limfe proti srcu. Posledica je zmanjševanje otekline in neprijetnih občutkov oz. bolečine.

Poškodovanemu predelu lahko omogočamo hitrejšo regeneracijo tudi z naravnimi kremami Cosmerba. Krema Cosmerba zelena je učinkovita rešitev pri vseh športnih poškodbah. Lajša težave pri poškodbah in/ali bolečih, utrujenih mišicah ter po poškodbah tetiv, vezi, sklepov. Kremi Cosmerba Rjava pomaga pri vseh poškodbah kože; udarci, modrice, praske, brazgotine, žulji…

Sestavni del rehabilitacije po poškodbah ali operativnih posegih rok,  je tudi delovna terapija z izdelavo ustrezne opornice.

Glede na poškodbo in diagnozo lahko izdelamo po meri opornico za preprečevanje oziroma za zmanjševanje zatrdelosti sklepov na roki. Opornice so statične ali dinamične. Statične pomagajo vzdrževati položaj, dinamične pa so namenjene povečanju gibljivosti poškodovanega predela oziroma sklepa, ki je zaradi poškodbe ali operacije ostal slabo gibljiv.

Individualno izdelana statična opornica služi podpiranju določenega predela ali cele roke. Denimo pri nekaterih vnetjih ali svežih poškodbah, udarcih, zvinih; ko klient še ne sme gibati, opornica nadomesti namestitev dolgega mavca preko dveh sklepov. Klasično dolgo bolerjevo opornico, ki po navadi zajame prst, dlan in še zapestje, lahko  nadomestimo s snemljivo kratko ‘lokalno’ opornico za en prst ali en sklep (npr zapestje) – izdelano iz termoplastičnega materiala.

Individualno izdelana dinamična opornica pa pomaga postopoma izboljšati gibljivost sklepa, ko lahko pacient že aktivno uporablja roko.

Kdaj pričeti z delovno terapijo?

Osebni zdravnik ali specialist lahko napoti bolnika v delovno terapijo že v zgodnji fazi, takoj po operativnem posegu, odstranitvi mavčne obloge, po odstranitvi šivov ali ko je to glede na postavljeno diagnozo možno. Poškodovancu svetujemo, kako naj uporablja roko pri vsakodnevnih opravilih, koliko in kaj sme delati – da roke ne preobremenjuje ali z njo premalo giba, kdaj in kako naj pričnejo z dodatnim hlajenjem, pokažemo mu vaje oz. aktivnosti za pravilno uporabe roke doma.

Klienti, ki so iz oddaljenih krajev lahko pridejo na terapijo enkrat oz. po potrebi večkrat: tolikokrat, da se pravilno naučijo dogovorjenih vaj oz. aktivnosti in jih potem lahko izvajajo doma. V VI-DA Studiu imamo poleg samoplačniških storitev tudi koncesijo za opravljanje teh storitev za celo Slovenijo.

Glede na posamezno poškodbo vam svetujemo tudi terapije za odpravljanje bolečine, zmanjšanje vnetja, odpravljanjem brazgotin ter hitrejšo regeneracijo poškodovanega dela.

Pri vseh zimskih športih je dobra pripravljenost ter ustrezna zaščitna oprema izjemno pomembna. Dodatna mera previdnosti, ustrezna obutev in zaščita ter pripomočki pri hoji pa lahko preprečijo tudi marsikatero poškodbo na poledenelih površinah.