Facebook pixel

Zakaj naravna krema/olje za sončenje ?

Preden se odločite, ali boste kupili kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem SPF 15, 30 ali 45, pazljivo preberite članek in dobro premislite, ali boste svojo kožo zopet »prepojili » z različnih kemičnih snovi, ki so v sredstvih za sončenje prisotni v neprimerno večjih količinah kot v komercialni kozmetiki.

V znanstveni publikaciji Jama so bili objavljeni rezultati raziskave, ki so pokazali, da se najpogostejše aktivne kemične sestavine iz krem, ki nudijo zaščito pred sončnimi žarki in opeklinami, v velikem odmerku absorbirajo v človekovo telo.
Raziskovalci ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) so ugotovili, da se pri nanosu kreme za sončenje s kemijskimi filtri štirikrat na dan, en teden, ravni kemičnih aktivnih sestavin v krvi znatno povišajo.
Samo še eno dejstvo več, da razmislite o alternativnih možnostih zaščite kože.

Za kožo, ki je tja do maja pokrita z obleko in čez zimo pobledi, je  prehod na poletno sonce velik šok, ki se kaže pri številnih ljudeh z manjšimi do hudimi kožnimi alergijami. Da se izognete alergijam zaradi sonca in ne nazadnje zaradi krem, ki obljubljajo hitro porjavelost in zagorelo polt, si letos vzemite čas za počasno pridobivanje pigmenta.

Ali sploh potrebujete zaščitni faktor 20,30,50?

Številka faktorja nam poenostavljeno pove, koliko časa dlje smo lahko na soncu, v primerjavi s časom, ki bi ga imeli na voljo, če nebi uporabili zaščitnega sredstva in ob tem nebi bili opečeni. Če ste lahko na soncu 15 minut, ne da bi vas opeklo, ste z zaščitnim faktorjem 10 lahko na soncu 10-krat dlje, to pomeni 150 minut, na da bi vas opeklo. Naravna krema Cosmerba Oranžna in Venobis olje Sun imata naravni zaščitni faktor 5-7. To zahteva postopno prilagajanje na sonce!

Med 11. in 16. uro so sončni žarki najmočnejši, zato takrat ni dobro, da se izpostavljate intenzivnemu sončnemu žarčenju! Sončite se postopoma, in to le zjutraj do 11. ure in popoldne po 16. uri oz v času, ko sonce ni premočno.

Navodila za postopno sončenje


-Prvi dan naj sončenje prilagodite glede na svojo polt kože.

-Pričnete lahko z cca 15 – 20 min in opazujete reakcije vaše kože. 

-Če koža po sončenju ne kaže sprememb (rdečice ip), lahko naslednjič sončenje podaljšate (npr. na cca 40 minut)…  

-Sončenje na takšen način postopoma podaljšujete.

-Medtem se s kremo večkrat namažite pred sončenjem, med njim in po njem.

Večkrat v prvih dneh.

Tudi če ste samo v senci, zaradi ‘slabih izkušenj’ npr alergij na sonce, uporabite Cosmerba oranžno kremo in dobili boste lep rjav ten tudi, če ste svetle polti.

Če zvečer opazite, da je koža rdečkasta, se namažite z oranžno energijsko prevodno kremo. Tako boste koži pomagali, da bo aktivirala ter hitreje in lažje tvorila pigment.

Če pa ste s sončenjem pretiravali in vas je opeklo ali ste dobili reakcijo na sonce, predlagamo, da se takoj umaknite v senco in se namažite z  rjavo energijsko prevodno kremo Cosmerba. Na opečeni predel kremo nanašate toliko časa, da vas koža nič več ne peče in ni rdeča. To je odvisno predvsem od stopnje opekline.

Kremo lahko uporabljate brez dodatne zaščite s faktorjem- vendar UPOŠTEVAJTE  NAVODILA!! Dobili boste lepo zagorelo polt.
Če ten želite ohraniti tudi v jesenskih dneh, nadaljujte z uporabo vsaj še nekaj mesecev po sončenju.  Koža vam bo hvaležna!

Kaj pa pravi narava?

Narava je naši koži namenila tudi to nalogo, da ustvarja pigment, ki nas varuje pred sevanjem, pred močnimi sončnimi žarki.

Koža z uporabo tako imenovanih UV faktorjev izgublja še dve naravni funkciji – ustvarjanje pigmenta ter tvorbo izjemno pomembnega vitamina D. Kreme z zaščitnimi faktorji (»sintetičnimi« in mineralnimi, kot je titanov dioksid (kateri naredi na koži belo plast), blokirajo tvorbo vitamina D za 95%. Za naravno tvorbo vitamina D pa se priporoča nastaviti sončnim žarkom vsaj 20 do 30 minut dnevno.

Naravna zaščita pred soncem in reakcijami na sonce!

Čedalje več ljudi ima reakcije na sonce, največkrat tudi zato, ker so alergični na močne sestavine krem z visokimi zaščitnimi faktorji. Ali gre mogoče za odziv kože na nakopičena umetna polnila v kremah, zaradi katerih koža ne zmore več opravljati svoje naloge? Koža je naš največji organ. Kar 60 odstotkov tistega, kar nanesemo nanjo, konča v krvi in notranjih organih. Vse sestavin, ki so v kremah in jih damo na kožo, je enako kot če bi jih zaužili, le da to storimo skozi »druga usta«- skozi kožo.
To so svarila, ki nas nagovarjajo, da zamenjamo »umetna zaščitna sredstva« z naravnimi.

Naravna krema Cosmerba Oranžna je izbrala naravni negovalni pristop in upošteva temeljna načela narave. Krema ne naredijo varovalne plasti (UV-zaščite), ker nima dodanega zaščitnega faktorja, ampak spodbudi nastajanje naravnega pigmenta, ker vsebuje naravni beta karotin iz korenčka (naravna UV zaščita 5-7). Krema koži torej pomaga s spodbujanjem njenega naravnega zaščitnega delovanja. Če se odločite za uporabo kreme Cosmerba oranžna, ki je hkrati negovalna, boste ob upoštevanju navodil dobili lepo zagorelo polt.    


Energijsko prevodno kremo Cosmerba za sončenje priporočamo:

  • za pripravo kože na sonce
  • za ‘zaščito’ kože pred škodljivimi sončnimi žarki, naravni zaščitni faktor 5-7
  • zaščita pred reakcijami na sonce in/ali različne druge kreme
  • za intenzivno porjavitev, pred in po sončenju
  • za ohranjanje porjavelosti
  • za izsušeno kožo (zagotovi zadostno vlažnost)
  • za tonus kože, proti gubam
  • dnevna negovalna krema
  • za otroke in odrasle


Kombinacija kreme Cosmerba Oranžna in Olja Sun še poveča porjavelost in kožo tenira, ter preprečuje luščenje oz. izsušitev kože. Olje kožo tudi lepo neguje.

Razstrupite tele

Preobčutljivost na sonce je lahko, poleg odziva na premočne pripravke v nenaravnih kremah za sončenje, tudi odziv telesa na preveč “strupov” v koži in telesu oz. na zakisanost organizma. Proces čiščenja, razstrupljanja telesa poteka namreč tudi skoz kožo, sonce in morska voda, pa ta proces še dodatno spodbudita.

Osmoza, ki jo ustvarja velika koncentracija soli dobesedno potegne iz našega telesa odvečno umazanijo, topi celulit, čisti pore,…morska voda dokazano pomaga pri mnogih kožnih težavah!!
Z uporabo nenaravnih krem za sončenje preprečite oz zmanjšate zdravilni učinek kopanja v morju. Namesto da bi se preznojili in sprali iz sebe vse nakopičene strupe, zamašimo pore oz. »odtoke« in limfi preprečimo opravljanje njenega dela!!

Z uživanjem NutriMaxa telo razstrupimo in razkisamo ter ga nahranimo z vsemi pomembnimi hranili. Tako pripomoremo k zmanjšani možnosti nastanka alergij.
NutriMax vsebuje poleg vseh hranil za telo tudi posebne molekule (fikocianin – ki delujejo protivnetno in imunon – podpira imunski sistem), ki telo še dodatno okrepita tudi pri alergijah (na sonce, na hrano, na cvetni prah,..).

Klorofil in betakaroten v NutriMaxu dodatno prispevata k večji porjavelosti – to pomeni k večji zaščiti kože.

Odmislite naglico in letos pričnite s postopno pripravo kože na močnejše sonce; z dovolj zgodnjo uporabo naravne kreme Cosmerba Oranžna in/ali oljem Venobis Sun ter uživanjem NutriMaxa.

Na pripravo in varovanje kože na sonce ne pozabite na počitnicah, doma pri vrtnarjenju, košnji zelenice, pri kolesarjenju in drugih športih na kopnem in v vodi.

Komentarji strank:
Kaj ni čudovito, ko ti ljudje že sredi maja zavidajo enakomerno »morsko« porjavelo kožo in ugibajo na katerih eksotičnih otokih sem jo dobila! Vsakodnevno srečanje znancev ni več »Kako si?«, temveč «Kje si dobila to čudovito barvo?« za to je ‘krivo’ olje in krema Venobis. Z njim spomladi redno razvajam svoje telo. Koža se navlaži, na prvem pomladnem soncu ne pordeči, temveč dobi barvo, ki mi jo zavidajo. Lanska izkušnja pa je sledeča: Po vrnitvi z morja sem se še vedno mazala in ohranila bakreno polt, tja do sive meglene jeseni.
K.S.
Letos se je sezona šele začela, imam pa že lepo – zlato barvo, rečejo. Nikoli v preteklih letih je nisem imela. Letos pa sem za darilo dobila kremo in sem se kar namazala, ko sem šla prvič na sonce.
Opazila sem da mi na soncu ni bilo toliko vroče, da je bila moja koža vlažna, in da se je kljub kremi lepo znojila. Pravo presenečenje se je pokazalo kasneje, ko sem kar dobila barvo.
Ne vem, ali je to možno samo od kreme, ker letos redno uživam tudi NutriMax, ki spodbuja porjavitev, ampak zadovoljna sem zelo. Tudi opeklo me ni.
A. V
Lani poleti sem na morju (in pred tem) uporabljala vašo kremo za sonce (na morju se mi pojavi alergija na koži) in sem bila zelo zadovoljna – nobene alergije nisem dobila, prvič po mnogih letih.
N.

Krema za sončenje dobro ščiti kožo pred opeklinami, če se namažemo že vsaj en teden poprej. Koža lepo postopoma porjavi, ne pordeči, porjavelost pa ostane še dolgo po sončenju. Koža se kasneje ne lušči in ne srbi. Dobra je tudi za po sončenju, kajti koža postane voljna, mehka, elastična in nenazadnje tudi lepo diši po svežem in negovanem.
L.Š.