Facebook pixel

Naravni načini za lajšanje bolečin v sklepih s šoto

»Mama (68) me je prosila, naj ji kupim šoto zaradi bolečin v sklepih. Naturopatske rešitve, ki jih je povzela iz knjige Franza Finka, so se ji zdele vredne preizkusa, v nasprotju z konvencionalno medicino, ki priporoča protivnetna in protibolečinska zdravila, ki pomagajo kratkoročno in imajo stranske učinke.
V mrzlem in mokrem obdobju so mamo namreč močno mučile težave s sklepi tako v kolenih kot v kolkih. V prehodnem obdobja si 2–3 krat na teden privošči naravno kopel iz šote, pije šoto in se z njo maže. To je že druga zima, da je nič več ne boli in je zdržala brez zdravil. Menda zato, ker pozimi ne čaka, da se bolečina pojavi, ampak ukrepa že prej.«

To je samo ena izmed mnogih pozitivnih izkušnjah z uporabo šote pri težavah v sklepih.

Šota je naravna snov. Glede na pokrajine in podnebja, kjer jo pridobivajo vsebuje različno vsebnost naravnih organskih snovi. Šota oz močvirsko blato, ki prihaja iz Leopoldskrone (v okolici Salzburga), vsebuje visoko koncentracijo huminskih kislin – med vsemi dostopnimi evropskimi blati na tržišču najvišjo. To območje velja za najbolj zdravilno močvirje v Evropi.

Šoto iz tega  območja se lahko uporablja tudi za notranjo uporabo – za uživanje, pa tudi za zunanjo uporabo – obloge, kopeli…

Spekter zdravilnih učinkov huminskih snovi je zelo širok. Ima dokazano tudi analgetični (protibolečinski) učinek, njihov protivnetni učinek pa je izjemen.

Ta šota vsebuje tudi veliko mineralov (kalcij, kalij, magnezij, krom, železo, baker, molibden, selen, cink), fulvično kislino, amino kisline, naravno salicilno kislino s sposobnostjo prodiranja v telo. 

OBLOGE in/ali KOPELI iz šote se priporočajo predvsem pri nastalih degenerativnih spremembah gibalnega sistema:

  • pri bolečinah v hrbtenici, križu, sklepih
  • pri mišičnih bolečinah, išjasu
  • pri kroničnem revmatizmu, osteoporozi
  • za zmanjšanje oteklin,
    saj vsebuje naravno protibolečinsko salicilno kislino, katero vsebujejo tudi nekatera protibolečinska zdravila ter protivnetno huminsko kisilno.

Z njo se izvajajo tako imenovane fango obloge/kopeli za celo telo in/ali posamezne dele telesa.

Način uporabe oblog:  hladni ali topli namaz šote. 
Topla obloga: pred uporabo segrejte na 40°C do max. 43°C. 
Hladna obloga: hladite v hladilniku.

Pripravek v debelini 2 do 3 mm nanesite neposredno na predele telesa in jo prekrite s folijo. Šoto pustite delovati 20 do 30 minut. Nato jo temeljito izperite.

Način uporabe kopeli
Celotna kopel:  V kopalno kad natočite vodo temperature 32-36°. Vlijte 250ml  izdelka in dobro premešajte. 
Sedeča kopel: Vlijte 125ml izdelka. 
Kopel rok/nog: Vlijte 62,5ml izdelka.
Kopajte se 15 do 20 minut. Izperite se z vodo in se nežno osušite. Nato 20 minut počivajte in veliko pijte.

V kombinaciji z notranjo uporabo, torej s šoto za uživanje pa bo učinek še toliko večji.

Izjemna šota se je razvijala tisoče let, od trenutka, ko je več kot 350 vrst rastlin, skupaj z zdravilnimi zelišči in jagodami, preplavila voda. Proces biokemične pretvorbe se je vršil ves čas, goličava je dozorela in postala organska masa – šota, ki ima moč podpore različnih težav za ljudi in živali.

Šota je čisto naravni produkt. Nič drugega kot čista narava.  Naj pomaga tudi vam!