Facebook pixel

Ali so res vsi probiotiki ‘dobri’?

Slovenci vedno radi tekmujemo, se dokazujemo…Že nekaj časa lahko zasledimo »boj« kateri probiotik bo imel več različnih vrst sevov in/ali večje število sevov.  Vsi se sklicujejo na stavek: najpomembnejša je kvaliteta seva potem pa število probiotikov.  Pa to tudi drži? Lahko tržniki tudi dokažejo kvaliteto o kateri pišejo? So sevi ‘kompatibilni’ z našim organizmom? Jih organizem prepozna ‘kot naše’? Jih lahko uporabi glede na namen? Imajo morda kakšne dokaze, študij o tem?

To je samo malo razmišljanja pred našim tekstom.

Merila za izbiro dobrega probiotika

Učinkoviti probiotik mora zadostiti naslednjim zahtevam:
o se je sposoben prilagoditi in naseliti v črevesju,
o se učinkovito pritrdi na črevesno sluznico ter se v zadostni meri namnoži,
o »preraste« patogene bakterije in viruse ter jih izpodriva iz črevesja,
o pomaga vzpostaviti funkcije črevesne mikrobiote in njeno normalno delovanje.

Sev Lactobacilus acidophilus DDS-1 je edini zadostil vsem merilom dobrega in učinkovitega probiotika pri študiji!

Najpomembnejša je kvaliteta seva, potem pa število bakterij. V naših izdelkih so avtohtone bakterije – (to pomeni da vračamo ‘naše’ zdrave bakterije našemu organizmu). Res, da ima organizem na milijone različnih bakterij – vendar ni vsaka bakterija, ki jo ‘pridobimo’ in dodamo ‘kompatibilna’ z našim prebavnim traktom – čeprav so imena lahko enaka. Važno je, kako so bakterije vzgojene – kako ‘obdelane’, ali so zaščitene z ovojem,… Vse kar je predelano, obdelano, pridobljeno… ni enako. Lahko pomaga ali pa tudi ne…

Tako, kot se ni dobro 1x na dan najesti za ves dan – je tudi pri uživanju probitikov bolje, da se zaužije npr 3 x po 7mrd bakterij kot 1 x 21mrd naenkrat.

Nekaterim probiotikom so dodani posamezni minerali, vitamini itd. npr: samo ‘izvlečki vit D, C, B12.

To so samo ‘delne informacije’ npr zdravilne rastline –ki  jih organizem največkrat ne prepozna.

Sev Lactobacilus acidophilus DDS-1 je  sev raziskan z več kot 80 študijami in objavljenimi članki. Je odporen in aktiven bakterijski sev. Optimalna temperatura za razmnoževanje Lactobacilus acidophilus DDS-1 je 37° C – temperatura našega telesa, za razliko od nekaterih drugih termofilnih sevov, ki lahko potrebujejo temperaturo okolja okoli 44° C.

Lactobacilus acidophilus DDS-1 dokazano preživi v kislem in bazičnem delu našega prebavnega trakta. Prispe vse do črevesja, se prilepi na črevesno steno in razmnožuje. Tako jo preraste oz. zaščiti. Kvaliteta sevov je takšna, da ga ne uničijo kisline želodca ali alkalno področje žolča (zato ni potrebna ‘posebna’ kapsula za preprečevanje tega). Lahko se strese iz kapsule v vodo in spije. To je še posebno pomembno za otroke in osebe, ki težko zaužijejo celo kapsulo ali za bolne, ki težko požirajo.

Raziskovali so ga ugledni strokovnjaki. Za njim je več kot 40 let razvoja.