Facebook pixel

So rastline dober vir omega 3 maščobnih kislin ali ne?

Omega-3 maščobne kisline spadajo med esencialne kisline, kar pomeni, da jih moramo obvezno zaužiti s hrano, saj jih naše telo ni sposobno proizvesti samo. So nujno potrebne za normalno delovanje človeškega telesa, jih pa v telesu pogosto  primanjkuje.

Za kaj so pomembne omega-3?

Maščobne kisline so pomembne za normalno delovanje organizma, še posebej za možgane, oči, živčevje, za ustrezno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu, za srce in ožilje, uravnavajo holesterol, na splošno izboljšujejo miselne sposobnosti.… Zelo pomembne so za nosečnice in doječe matere, kajti plod oz. otrok jih tako za optimalno rast in razvoj prejme preko matere.

Razne študije so dokazale glavni vpliv, ki ga imajo maščobne kisline omega-3 (DHA), na razvoj otroških možganov in na učne procese.

Obstajata dve večji skupini omega 3 maščob

kratkoverižne omega 3 maščobne kisline, npr. alfa-linolenska kislina (ALA)
dolgoverižne, večkrat nenasičene maščobne kisline, kot sta npr. dokozaheksaenojska kislina (DHA) in eikozapentaenojska kislina (EPA).
EPA in DHA najdemo v živilih živalskega izvora  (ribe, jajca, meso živali proste reje …), so pa tudi v nekaterih algah. ALA najdemo v živilih rastlinskega izvora (laneno seme, konopljino seme …).

Klamatska alga nutrimax učinkovit rastlinski vir omega-3

Dolgo je veljalo prepričanje, da so morske ribe in nekateri rakci najbogatejši vir omega-3. Najnovejše dognanje pa je, da so glavni prvotni vir omega-3 modrozelene alge v planktonu in samo zato, ker se ribe in rakci z njim hanijo, so (bile) pomemben  vir omega-3. V ribah pa se kopičijo tudi težke kovine in pesticidi. Zato je toliko bolje, da zaužijemo omega-3 maščobne kisline neposredno iz alg in ne posredno iz rib in rakcev.

NutriMax je prehransko dopolnilo z omega-3 DHA in omega-6 maščobnimi kislinami pridobljenih iz mikroalg in Klamina®, izvlečka iz klamatskih alg. V NutriMaxu so torej dolgoverižne omega3 rastlinskega izvora. To lahko obrazložimo tudi z dejstvom, da so klamatske alge predniki rastlin in živali, ker pripadajo tako imenovanemu rodu cianobakterij. Zaradi samega izvora vsebujejo snovi, ki jih praviloma najdemo samo pri živalih (Vitamin B12, nekatere maščobne kisline in podobno).

Klamatska alga je odličen vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Hladne zime vzpodbudijo klamatske alge, da ‘proizvajajo’ te izredno pomembne maščobne kisline. So eden tistih virov rastlinske hrane, ki je najbolj bogat z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6  v pravem razmerju.

V naši prehrani naj bi bilo razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 2:1 oz. 3 : 1, realnost pa je žal drugačna, saj raziskave kažejo, da se je to razmerje povzpelo na 20 : 1 v korist maščobnim kislinam omega 6, zaradi katerih v našem telesu prihaja do vnetij. Omega 3 namreč delujejo protivnetno, preveč omega 6 pa v telesu povzroča vnetna stanja.

Odgovor na vprašanje Ali so rastline dober vir omega 3 maščobnih kislin…

Zaključimo lahko torej, da obstaja učinkovit rastlinski vir Omega 3 DHA v prehranskem dopolnilu NutriMax ( z razliko od ostalih rastlinskih virov; laneno seme, konopljino olje, oreščki in podobno). Odlična alternativa za ribje olje tudi za vegetarijance.

Preizkušeno! Deluje! Poizkusite izdelek tudi vi.