Facebook pixel

Sindrom karpalnega (zapestnega) kanala -SCC

V zadnjih letih vse bolj narašča, še posebej pri ženskah, tako imenovani sindrom karpalnega kanala (SCC). Izkoriščamo to priložnost za opozorilo in hkrati poziv, da se ne odlaša z obiskom pri zdravniku ali terapevtu, če se pojavlja mravljinčenje rok, kajti v zgodnji fazi te diagnoze je mogoče težavo odpraviti.

Težave pri scc

Težavo lahko občutite kot mravljinčenje prstov in roke, kot občutek olesenelosti v roki in/ali bolečine, ki se lahko pojavljajo v celi roki. Običajno je več mravljincev in bolečin ponoči, pri nekaterih se mravljinčenje pojavlja tudi čez dan.  Bolečina je včasih tako huda, da bolnika prebudi. Tako pride do izgube moči v mišicah dlani, največkrat v mišicah palca, prijemanje predmetov postane vse bolj oteženo.  Če je živec stisnjen dlje časa, lahko določena živčna vlakna odmrejo, zato je potreben čimprejšnji kirurški poseg. S tem se sprosti predel, ki je najbolj stisnjen, vendar se odmrla vlakna ne morejo več obnoviti.

V zgodni fazi te težave je s hitro pomočjo problem možno odpraviti – z izdelavo opornice za pravilen položaj zapestja  ter izbrano terapijo, tako, da operacija največkrat ni potrebna.

Zato ne čakajte!

V VI-DA Studiu d.o.o. že 23 leto obravnavamo kliente, ki imajo težave s  sindrom karpalnega oziroma zapestnega kanala (SCC).

Izdelujemo statične opornice, izdelane iz posebnega plastičnega materiala, ki vzdržujejo zapestje v pravem položaju. Opornice izdelujemo po meri, individualno po roki. Bolnik si opornico namešča predvsem ponoči, po potrebi pa tudi čez dan.

Razgibavanje zapestja oz. delovno terapijo, ki jo izvajamo po operaciji pa omogoča hitrejše okrevanje in gibljivost roke, ter uporabo pri vsakodnevnih aktivnostih. Delovna terapija za roke je sestavni del rehabilitacije po operativnem posegu.

Opornice in delovno terapijo izvajamo v VI-DA Studiu samoplačniško ali na koncesijo z delovnim nalogom za vso Slovenijo, ki ga izda osebni zdravnik ali specialist.

Pogosto se klienti po operaciji vrnejo k nam po opornico in na terapijo – ker se jim težava ponovi. Na podlagi takšnih izkušenj, ter iz tuje in domače strokovne literature je razvidno, da tudi operativni posegi in opornica ne morejo vedno odpraviti vseh težav, ker niso težave samo v zapestju ampak v celi roki. ‘Porušeno je ravnotežje’ tudi v organizmu. Zato je pomembna terapevtska obravnava ‘človeka kot celote’! Ne čakajte!

Komentar stranke

Z desno roko nisem mogla niti pisati, niti rezati s škarjami ali dvigniti ½ kg. Ker uradna medicina ni ugotovila nič drugega kot sum na karpalni kanal, (pri tem da še vedno čakam na en pregled), sem dobila delovni nalog za zapestno opornico, ki so mi jo naredili v  Vida studiu. Pri tem sem se oborožena z informacijami in po posvetu z njimi odločila za masaže. Na podlagi nošenja zapestne opornice in izvrstnih masaž se je moja roka toliko popravila, da lahko normalno operiram z njo.

Zahvaljujoč njihovi odlični maserki spet funkcioniram normalno. Odločila sem, da bom preventivno hodila na masažo vsaj 1x mesečno.

N.K. iz Ljubljane