Facebook pixel

Fulvična kislina

Fulvična kislina prihaja iz humusnih snovi, ki jih proizvajajo mikroorganizmi v tleh v daljšem časovnem obdobju, ko razgradijo rastlinski material. V nekaterih primerih lahko ta proces traja stoletja. Šota, ki prihaja iz okolice Salzburga, velja za najbolj zdravilno močvirje v Evropi. Aktivne sestavine v tej šoti so tako zelo kvalitetne in čiste, da se lahko uporabljajo tudi za uživanje.

Ta izjemna šota se je razvijala tisoče let. Vse se je začelo pred približno 10.000 do 12.000 leti, ko so več kot 350 vrst rastlin, skupaj z zdravilnimi zelišči in jagodami,  preplavila stoječa vodna telesa. Proces biokemične pretvorbe se je vršil ves čas, in goličava je dozorela in postala organska masa, ki ima izredno terapevtsko moč za ljudi in živali. Šota je čisto naravni produkt. Nič drugega kot čista narava. Ena izmed pomembnih snovi, ki jo vsebuje šota iz Salzburga je poleg huminske kisline tudi fulvična kislina.

Zakaj je fulvična kislina koristna?

  1. Velja za učinkovit naravni imunomodulator. To pomeni, da fulvična kislina imunski odzivi modulira oz uravnava;
  2. če je potrebno ga aktivira in telo zaščiti pred okužbami in tujimi patogenimi mikroorganizmi.
  3. če je potrebno ga zavira, ko ta pretirano deluje, pomaga zmanjšati alergijske reakcije in pojav ekcemov.

Ta posebna imuno-modularna aktivnost ne povečuje tveganja za naraščanje endogenega vnetja in avtoimunske hiperaktivnosti. Kar je lahko problematično pri avtoimunskih boleznih.

  • Fulvična kislina lahko zagotovi vitalna hranila in encime, pomembne za optimalno delovanje črevesja, pozitivno vpliva na črevesne bakterije in izboljša absorpcijo hranil.  Ko minerali in elementi v sledovih iz hrane pridejo v stik s fulvično kislino, se raztopijo v obliki, ki jih naredi bolj aktivne in bolj dostopne telesu. Ti minerali se spajajo s fulvično kislino in zaradi svoje majhne molekularne velikosti lahko te hranilne snovi prenesejo neposredno v vse celice našega telesa. Fulvčna kislina naredi celice bolj prepustne in dovzetne za ta hranila.
  • Fulvična kislina hkrati poveča aktivnost prebavnih encimov, kot so lizocim, proteaza in fosfataza. Pomanjkanje prebavnih encimov lahko namreč povzroči, da levkociti prenehajo opravljati funkcijo imunske obrambe. Posledice, povezane s pomanjkanjem encimov, so lahko tudi alergije in avtoimunske bolezni ter vnetja. Znano je, da delčki neprebavljene hrane, zlasti beljakovinskega izvora, preidejo v krvni obtok prek črevesne membrane in s tem sprožijo vrsto imunskih odzivov, ki se lahko odražajo v alergijah, pozneje pa razvijejo v vnetja in avtoimunsko bolezen (avtoimunski artritis, vnetje debelega črevesa ali Crohnova bolezen…)  Pomanjkanje prebavnih encimov lahko sčasoma oslabi tudi imunski sistem.
  • Nekatere raziskave kažejo, da lahko fulvična kislina pomaga pri preprečevanju možganskih motenj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Fulvična kislina ščiti kognitivne funkcije in je obetavna pri preprečevanju številnih nevrodegenerativnih motenj. 

To je samo nekaj dejstev o fulvični kislin, ki pa ji še poveča učinkovitost kombinacija s huminsko kisline, o kateri si lahko preberete več tukaj à huminska kislina.

Fulvično in huminsko kislino lahko uživate bodisi v obliki napitka iz šote bodisi v obliki tablet. 

Fulvične in huminske kisline ni mogoče sintetično izdelati, ker vključuje fotosintezo in humifikacijo.