Encimi so snovi, ki omogočajo življenje in so potrebni za vsako kemično reakcijo, ki poteka v človeškem telesu. Delovanje tkiva, mišic, kosti, organov, vsaka celica v telesu nujno potrebuje encime. Celotno človeško telo brez encimov ne more delovati. Ne vitamini, ne hormoni, niti minerali ne morejo opraviti svojega dela brez encimov.
Encimi – premalo vemo o njih, premalokrat jih zaužijemo
Encimi nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem, v telo pa jih vnesemo tudi z uživanjem hrane. Stres, nepravilna prehrana in ostali negativni dejavniki iz okolja imajo lahko negativen vpliv na delovanje črevesne mikrobiote in s tem na zadostno tvorbo encimov. Encime zaužite s hrano, pa s kuhanjem, zamrzovanjem, konzerviranjem uničujemo.
Kako poteka prebava hrane
V ustni votlini z zobmi zgrizemo hrano na manjše kose. Pomembno je, da hrano dobro zgrizemo in prežvečimo, da hrana ne pride v želodec neprebavljena oz. slabo prebavljena. Žleze slinavke v ustni votlini sproščajo številne sokove bogate z encimi, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Ko prispe delno prebavljena hrana do želodca se tam prebavlja še približno eno uro, šele nato jo zalijejo želodčni sokovi, ki jo dokončno predelajo. Tako predelana hrana preide v tanko črevo, trebušna slinavka zopet doda encime, ki že v začetnem delu tankega črevesa nevtralizirajo želodčno kislino. Dokončno predelana hrana pride do tankega črevesa, od koder telo vsrkava biomolekule v krvni obtok. Da lahko razgradnja ter nadaljnje gibanje hrane in vsrkavanje biomolekul zadovoljivo potekajo, mora biti črevesna vsebina dovolj tekoča. Za to poskrbijo prebavila sama, saj v svojo notranjost izločajo obilo tekočine, do 7 l. Sledi prebavljanje v debelem črevesu. Sestavine hrane, ki jih niso mogli razgraditi ne prebavni encimi ne mikroorganizmi, ki se nahajajo v debelem črevesu, se izločijo nespremenjene.
Kako vnesti v telo zadostno količino encimov?
Poleg dobro izbrane surove hrane, lahko svojemu telesu pomagate z učinkovito kombinacijo prebavnih encimov NutriZym. Vsebuje celoten spekter encimov (amilaze, celulaze, glukoamilaze, pektinaze, proteaze, lipaze, laktaze, maltaze, alfa – galaktozidazo).
Prisotnost ekstrakta pegastega badlja in korenine regrata pa podpira tudi normalno delovanje prebavnega sistema in normalno delovanje jeter.