Encimi so snovi, ki omogočajo življenje in so potrebni za vsako kemično reakcijo, ki poteka v človeškem telesu. Delovanje tkiva, mišic, kosti, organov, vsaka celica v telesu nujno potrebuje encime. Celotno človeško telo brez encimov ne more delovati. Ne vitamini, ne hormoni, niti minerali ne morejo opraviti svojega dela brez encimov. Prebavni encimi pomagajo telesu razgrajevati tudi maščobe, ogljikove hidrate, proteine, sladkor in vlaknine. Vsa ta hranila razgradijo na tako majhne delčke, da se lahko vsrkajo neposredno v kri.
Encimi – premalo vemo o njih, premalokrat jih zaužijemo
Encimi nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem, v telo pa jih vnesemo tudi z uživanjem hrane. Velikokrat stres, nepravilna prehrana in ostali negativni dejavniki iz okolja onemogočijo žlezam z notranjim izločanjem zadostno tvorbo encimov. Encime zaužite s hrano, pa s kuhanjem, zamrzovanjem, konzerviranjem uničujemo. Zato je v današnjih časih skoraj nujno, da kvalitetne encime vnašamo tudi s prehranskimi dopolnili.
Kako poteka prebava hrane
V ustni votlini z zobmi zgrizemo hrano na manjše kose. Pomembno je, da hrano dobro zgrizemo in prežvečimo, da hrane ne pride v želodec neprebavljena oz. slabo prebavljena. Žleze slinavke v ustni votlini sproščajo številne sokove bogate z encimi, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Ko prispe delno prebavljena hrana do želodca se tam prebavlja še približno eno uro, šele nato jo zalijejo želodčni sokovi, ki jo dokončno predelajo. Tako predelana hrana preide v tanko črevo, trebušna slinavka zopet doda encime, ki že v začetnem delu tankega črevesa nevtralizirajo želodčno kislino. Dokončno predelana hrana pride do tankega črevesa, od koder telo vsrkava biomolekule v krvni obtok. Da lahko razgradnja ter nadaljnje gibanje hrane in vsrkavanje biomolekul zadovoljivo potekajo, mora biti črevesna vsebina dovolj tekoča. Za to poskrbijo prebavila sama, saj v svojo notranjost izločajo obilo tekočine, do 7 l. Sledi prebavljanje v debelem črevesu. Sestavine hrane, ki jih niso mogli razgraditi ne prebavni encimi ne mikroorganizmi, ki se nahajajo v debelem črevesu, se izločijo nespremenjene.
Kako vemo, da nam primanjkuje encimov?
Napihnjenost, vetrovi, zaprtje, slaba prebava so »milejša« oblika težav, ki nam jih pomanjkanje encimov lahko povzročajo. Pogosti pokazatelj slabe prebave hrane je tudi zadah iz ust. Posledice, povezane s slabo encimsko prebavo, so lahko tudi alergije in avtoimunske bolezni ter vnetja. Znano je, da delčki neprebavljene hrane, zlasti beljakovinskega izvora, preidejo v krvni obtok prek poškodovane črevesne membrane (sindrom luknjičastega črevesja) in s tem sprožijo vrsto imunskih odzivov, ki se lahko odražajo v alergijah, pozneje pa razvijejo v vnetja in avtoimunsko bolezen (avtoimunski artritis, vnetje debelega črevesa ali Crohnova bolezen…)Ali ste vedeli, da lahko zaradi pomanjkanja encimov pride tudi do oslabitve naravne odpornosti? S tem postanemo bolj dovzetni za napade virusov, bakterij , glivic ipd..
Kakšna je povezava med encimi in naravno
odpornostjo?
Levkociti (naše obrambne celice
z imunsko sposobnostjo) vsebujejo veliko encimov (še posebno amilazo,
pa tudi proteazo in lipazo). Encime zato nujno potrebujejo tudi za nemoteno izvajanje obrambne funkcije v telesu. Kadar nam v prebavilih primanjkuje encimov
potrebnih za razgradnjo hrane, jih začne telo črpati iz levkocitov. Levkociti zato zmanjšajo opravljati svojo nalogo
imunosti, ker svoje encime »odstopijo« prebavi. Sčasoma je zato lahko delovanje levkocitov tako
ohromljeno, da vodi v zelo resne zdravstvene težave.
Med prazniki olajšajte delo svojim prebavilom
Ko se bližajo prazniki, ko se mize šibijo od pregrešnih dobrot, olajšajte delo svojim prebavilom z naravnimi encimi! Ko preobremenite prebavila vam naravni encimi lahko v veliko pomoč. Dodajanje encimov organizmu med hrano zagotavlja normalen proces prebavljanja in s tem razbremenitev želodca in slinavke. Kombinacija prebavnih encimov nam lahko pomaga ohranjati vsesplošno dobro počutje, hkrati pa nam olajša in uredi tudi samo prebavo hrane.
Encimi tudi pomoč pri hujšanju
Dobra prebava in presnova sta nujna tudi v boju proti debelosti. Dobro prehransko dopolnilo, bogato z naravnimi in učinkovitimi prebavnimi encimi NutriZym omogoča boljšo prebavo in presnovo tudi maščob, sladkorja in ogljikovih hidratov.
Ali ste vedeli, da so bakterije, virusi, kvasovke in glive ter rakaste celice zaščitene z beljakovinskimi ovoji?
Proteolitični encimi (proteaza) imajo sposobnost prebaviti in uničiti ovoj teh patogenov, ki je zgrajen iz beljakovin (fibrin)in tako postanejo ti patogeni ranljivejši in hitreje uničljivi. NutriZym vsebuje tudi encim proteaze.
Kako vnesti v telo zadostno količino encimov?
Poleg dobro izbrane surove hrane, lahko svojemu telesu pomagate z učinkovito kombinacijo prebavnih encimov NutriZym. Vsebuje spekter kar 9 vrst encimov (amilaze, celulaze, glukoamilaze, pektinaze, proteaze, lipaze, laktaze, maltaze, alfa – galaktozidazo). Prisotnost ekstrakta pegastega badlja in korenine regrata pa podpira tudi delovanje prebavnega sistema in delovanje jeter.
Najbogatejše encimsko dopolnilo na trgu, saj vsebuje 1 kapsula kar 220,5 mg encimov!