Facebook pixel

Mravljinci v rokah

Sindrom karpalnega oziroma zapestnega kanala (SCC) prizadene zapestje in roko. Kadar se vnamejo tkiva in ostale strukture, ki potujejo skozi  karpalni kanal, lahko nastane kompresija oziroma stisnjenje živca. Posledice so mravljinčenje prstov in roke, občutek olesenelosti v roki in/ali bolečine, ki se lahko pojavljajo v celi roki. Običajno je več mravljincev in bolečin ponoči, pri nekaterih se mravljinčenje pojavlja tudi čez dan.

Bolečina je včasih tako huda, da bolnika prebudi iz spanja. Če s prizadeto roko dela nepravilno oz. jo preobremenjuje, se težave še poslabšajo. Lahko pride do izgube moči v mišicah dlani, največkrat v mišicah palca in prijemanje predmetov postane vse bolj oteženo. Če je živec stisnjen dlje časa, lahko določena živčna vlakna odmrejo. Pri takšnih težavah je potreben kirurški poseg.

Konzervativna metoda s statično opornico, izdelano iz posebnega plastičnega materiala, vzdržuje zapestje v nevtralnem, razbremenjenem položaju. V VI-DA Studiu izdelujemo takšne opornice po meri, individualno. Bolnik si opornico namešča predvsem ponoči, po potrebi pa tudi čez dan.

Iz tuje in domače strokovne literature je razvidno, da tudi operativni posegi in opornica ne morejo vedno odpraviti vseh težav, ker so težave v celi roki (ne samo v zapestju). Pri operaciji pa se z opornico razbremeni samo zapestni predel.

Zato: Poskrbimo za celo roko oz. telo!

Naravna podpora in pomoč

Terapevtska masaža za zapestje in roko po določenih točkah

Komentar stranke:

Z desno roko nisem mogla niti pisati, niti rezati s škarjami ali dvigniti ½ kg. Ker uradna medicina ni ugotovila nič drugega kot sum na karpalni kanal, (pri tem da še vedno čakam na en pregled), sem dobila delovni nalog za zapestno opornico, ki so mi jo naredili v  Vida studiu. Pri tem sem se oborožena z informacijami in po posvetu z njimi odločila za masaže. Na podlagi nošenja zapestne opornice in izvrstnih masaž se je moja roka toliko popravila, da lahko normalno operiram z njo.

Zahvaljujoč njihovi odlični maserki spet funkcioniram normalno. Odločila sem, da bom preventivno hodila na masažo vsaj 1x mesečno.

N.K. iz Ljubljane

Prehransko dopolnilo NutriMax je bogat vir vitaminov B in ostalih hranil, ki so nepogrešljiva pri krepitvi živčnega sistema, vključno z živcem dlani, ki je prizadet zaradi omenjenega sindroma. Naravna formula iz klamatske alge feniletilamin – ki mu pravijo tudi hormon sreče in je v Klaminu, vam na naraven način izboljša razpoloženje. Klamin hkrati deluje na zmanjšanje stresnih faktorjev, ki so največkrat sprožilni dejavnik težave oz. stanje poslabšajo.

Energijsko prevodna krema Cosmerba Zelena ali krema Dermax, ki vsebuje fikocianine iz klamatskih alg, lajšata težave pri bolečih mišicah in poškodbah tetiv, vezi in sklepov. Pri sindromu karpalnega kanala namreč pogosto nastane tudi vnetje tkiv in ostalih struktur, ki potujejo skozi  karpalni kanal. Na celo roko kremo nanesemo 3–5-krat na dan. Z masažo roke se učinek poveča.

Po operaciji karpalnega kanala

Energijsko prevodna krema Cosmerba RJAVA  uspešno mehča in odpravlja brazgotine po operaciji zapestja. Vsebuje samo naravne sestavine. Priporočamo sočasno uporabo s silikonskim gelom GelSmart, ki vsebuje aktivne sestavine (minaralna olja in vitamin E).
Samolepilni silikonski obliž GelSmart prepreči rast brazgotine tako, da naredi pritisk na brazgotino in onemogoči koži »dihanje«. Aktivne učinkovine v silikonu  se postopoma sproščajo v kožo in s tem pomagajo zmehčati, izravnati in odstraniti brazgotino oz. preprečujejo nastajanje brazgotin, seveda pod pogojem, da  se uporabijo takoj, ko je rana zaceljena. Obliž je za večkratno uporabo (opranega ponovno namestimo na brazgotino). Najprej ga odrežemo  na velikost brazgotine in nato enostavno namestimo na brazgotino na zapestju.
Klinične raziskave kažejo, da se je videz brazgotine ob redni vsakodnevni uporabi izboljšal do 85-odstotno.

Razgibavanje zapestja oz. delovna terapija, ki jo izvajamo po operaciji, omogoča hitrejše okrevanje in gibljivost roke ter uporabo pri vsakodnevnih aktivnostih. Delovno terapijo roke, ki je sestavni del rehabilitacije po operativnem posegu.

Za VI-DA Studio jo lahko predpiše osebni zdravnik ali specialist na delovni nalog.