Facebook pixel

Klamatske alge

Izdelki s klamatsko algo   nudijo certificirane proizvode iz klamatske alge kot popolno živilo in hkrati zaklad zdravja za človeka.

 • V NARAVI ‘DIVJE’ RASTOČE MIKROALGE
 • EKOLOŠKA KAKOVOST – Ekološki certifikat za skrbno pridelavo in predelavo
 • NAJVIŠJI STANDARDI KAKOVOSTI
 • HOLISTIČNO DELOVANJE – sinergija med hranili
 • MOČAN ENERGIJSKI IN VIBRACIJSKI POTENCIAL
 • ZNANSTVENO PODPRT Z MNOGIMI ŠTUDIJAMI
 • BREZ ŽIVALSKIH SESTAVIN – ZA VEGETERIJANCE IN VEGANE

Klamatska alga 

 • BREZ GSO (gensko spremenjeni organizmi)
 • BREZ dodanih arom, ojačevalcev okusa, barvil
 • BREZ nanodelcev
 • BREZ hormonov
 • BREZ obsevanja surovin
 • BREZ težkih kovin in toksinov
 • BREZ pesticidov

Alge obstajajo že tisoče let. Nekateri narodi so jih in jih še danes s pridom uporabljajo v prehrani, saj vsebujejo veliko koristnih snovi.

Klamatske alge so predniki rastlin in živali, ker pripadajo tako imenovanemu rodu cianobakterij. Zaradi samega izvora vsebujejo snovi, ki jih praviloma najdemo samo pri živalih (Vitamin B12, nekatere maščobne kisline in podobno). Rastejo le divje v jezeru Upper Klamath (v ameriški zvezni državi Oregon). Hladna jezerska voda, oplemenitena z rudninami iz vulkanskih gora in iz Kraterskega jezera, ki leži na 2400 m nadmorske višine ter geotermalnimi izviri in hudourniki, kopiči bogate rudnine. Mikroalge se zelo hitro razmnožujejo.  Področje ima veliko sončnih dni.

Različna poimenovanja za klamatsko algo

Aphanizomenon flos-aquae (latinsko ime)
AFA (skrajšano ime)
Klamath Lake Algae – Klamatska alga (izvirno ime)
Modro – zelena alga (poljudno ime)

Vemo, da se je klamatska alga v evoluciji Zemlje tisočletja dolgo prilagajala spremembam okolja. Preživetje alge je bilo odvisno od njene prilagoditvene sposobnosti. Zato je tudi razvila tolikšno odpornost proti zunanjim dejavnikom (sevanje, virusi, bakterije…) in v sebi zgradila toliko učinkovin – informacij. Te alge ni mogoče gojiti niti z njimi genetsko manipulirati.

Uporablja se jih lahko za vsakodnevno prehrano ali pa kot prehransko dopolnilo.

Pri prehranskih dopolnilih, ki so sintetična in/ali vsebujejo samo izvleček določenega vitamina oz. minerala, je absorpcija hranil siromašna. Vsaka snov v rastlini ima svoj pomen in namen, med seboj pa se te snovi podpirajo in delujejo kot celota. Njihovo delovanje je zelo prepleteno; včasih so prav določene snovi, predvsem pa informacija rastline (npr. kamilice, da blaži, pomirja) bistvenega pomena, da te snovi in njihove informacije, telo kot celoto pravilno uporabi. Če iz rastline naredimo izvleček zgolj določenega vitamina oz. minerala smo »izgubili« celotno informacijo, slednja pa v telesu zagotovo ne deluje več enako kot celota. Bistveno pa je prav delovanje sestavin kot celote!

Zato se lahko upravičeno vprašamo ali so vsa »pršila« spreji oz. izdelki iz »izvlečkov« enakovredni.

Pri hranilih je najpomembnejše načelo sinergije: čim večja je raznovrstnost hranilnih snovi, tem lažje in več jih telo vsrka. Tako se poveča njihova učinkovitost in delovanje.
Klamatska alga najbolj izpolnjuje zahteve opisanega načela, saj je nadvse bogata z vitamini, minerali in ostalimi hranili v uravnoteženih razmerjih, vsebuje namreč preko 100 hranil (60 mineralov, 14 vitaminov, 20 aminokislin, antioksidanti (betakaroten), maščobne kisline omega 3 in 6 v optimalnem razmerju, visoke količine feniletilamina – »molekula ljubezni«, kar 3 molekule – izvorne zaščitne snovi: AFA-fikocianine, AFA-fitokrom in mikrospore).

S klamatsko algo poleg vseh potrebnih hranil, ki jih rabimo vsak dan, sprejme telo tudi njene vibracije (informacije) oz. učinkovine, ki jih je zgradila tekom tisočletij. Klamatska alga  nam daje prav takšno informacijo, kakršno nam podarja narava. Organizem jo prepozna in v celoti uporabi za podporo telesa.

Vsebujejo več kot 100 nujno potrebnih življenjskih hranil, ki so pomembne pri delovanju živčnega sistema in so potrebne za dobro vsakodnevno delovanje organizma na primer:

vitamin A, ki ima vlogo pri presnovi železa, ohranja zdrave sluznice in kožo, ima vlogo pri ohranjanju vida ter pri delovanju imunskega sistema
vitamin B1, ki prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju ter ima vlogo pri delovanju srca
vitamin B3, ki prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,  k delovanju živčnega sistema, k ohranjanju zdravih sluznic ter zdrave kože
vitamin B5, ki prispeva k umskim zmogljivostim, k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
vitamin B6, ki v telesu sodeluje v več reakcijah in ima osrednjo funkcijo pri metabolizmu aminokislin, uravnavanju hormonov in mnogih drugih
vitamin B9 ali folna kislina, ki prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, prispeva k sintezi aminokislin, k nastajanju krvi
vitamin B12, ki ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, vlogo pri delovanju imunskega sistema ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
vitamin K, ki prispeva k normalnemu strjevanju krvi in k ohranjanju zdravih kosti
fluorid, ki prispeva k ohranjanju mineralizacije zob
železo, ki ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
jod, ki prispeva k delovanju živčnega sistema, k ohranjanju zdrave kože, ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice

Odlike klamatske alge 

Vsebujejo biološko uporaben, biološko aktiven, naraven vitamin B12 rastlinskega izvora, ki se dokazano absorbira in ga človeški organizem skorajda v celoti izkoristi.
Vitamin B12 je vitamin mnogih učinkov.

 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
 • prispeva k delovanju živčnega sistema
 • prispeva k presnovi homocisteina
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
 • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
 • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
 • ima vlogo pri delitvi celic

Vitamin B12 vsebuje predvsem hrana živalskega izvora in redke rastline. Največ Vitamina B12 in to rastlinskega izvora, pa vsebujejo klamatske alge. V klamatskih algah  je sedemkrat več vitamina B12 kot v svežih jetrih. Naraven vitamin B12 je na primer zelo pomemben tudi za dobro resorpcijo ostalih hranil v telesu, kot sta železo in folna kislina. Je močan antioksidant.

Ali mislite, da lahko samo z »izvlečkom« dvignemo nivo vitamina B12 v organizmu? Dobi organizem z »izvlečkom« enako informacijo, kot bi jo dobil z rastlino, ki ima sinergijo vseh hranil? Ali so to izvlečki rastlinskega ali živalskega izvora?

 • Klamatska alga ima prebavljivo celično steno, zato jo telo lahko izkoristi kar 98%. Hranilne snovi se tako, na enostaven in hiter način absorbirajo v organizem človeka, ne da bi preobremenile prebavni sistem.  Hranljive snovi klamatskih alg so zaradi tega dostopne tudi otrokom, nosečnicam, bolnikom in starejšim ljudem.
 • Klamatske alge niso gojene. Rastejo v sladkovodnem jezeru vulkanskega izvora.
 • Vsebujejo 60% – 70% lahko prebavljivih beljakovin in se zato uvrščajo med visoko kakovostno hrano (beljakovin je 2x več kot v enaki količini soje,  3x več kot v enaki količini govejega mesa, rib in jajc). Zelo dobra podpora za otroke in športnike.
 • Vsebujejo vseh 20 esencialnih aminokislin. In kar je še pomembnejše, razmerje esencialnih aminokislin v beljakovinah klamatske alge je domala enako razmerju, ki velja za najbolj optimalno za človeški organizem. In zato beljakovine, ki jih vsebujejo klamatske alge telo tudi v celoti izkoristi.
 • So bogat vir antioksidantov – samo 2 grama klamatskih alg vsebujeta skoraj 50 odstotkov priporočene dnevne količine beta karotena, poleg pa še nekaj drugih karotenoidov, vključno s karotenoma alfa in gama, zeaksantinom, astaksantinom, luteinom in likopenom.
 • Klamatska alga zaradi svoje sestave deluje blagodejno na živčni sistem, možgane in psihično počutje. Ljudje, ki uživajo klamatsko algo, poročajo o povečani psihični zbranosti, o izboljšanju kratkoročnega in dolgoročnega spomina, lažjem reševanju težav ter pozitivnih spremembah razpoloženja in povečanju telesne energije. Pravijo tudi, da je klamatska alga »eliksir« za možgane.
 • Klamatske alge vsebujejo beljakovine in ogljikove hidrate v obliki, ki jih lahko telo z lahkoto predela in izkoristi. Zaradi tega imajo velik učinek na telo.
 • Klamatska alga spada med sladkovodne alge, ki se razlikujejo od morskih po majhni koncentraciji organsko vezanega joda in natrija, zato ni nevarnosti za motenje delovanja žleze ščitnice.
  Klamatska alga deluje alkalno in pomembno pripomore k uravnavanju pH v telesu.
 • Po biološki vrednosti klamatska alga presega vse druge alge, saj vsebuje veliko število biološko aktivnih snovi (AFA-fikocianin, feniletilamin, imunon, aminokisline podobne mikrosporinu (MAAs), AFA- fitokrom, …), ki imajo pozitiven učinek na človeški organizem.
 • Do sedaj so klamatske alge edina znana hrana, ki vsebujejo največje količine feniletilamina (PEA). Feniletilamin (PEA) je sicer endogena molekula, ki jo proizvajajo naši možgani in jo znanstveniki imenujejo “molekula ljubezni”, saj nastaja v velikih količinah, kadar smo zaljubljeni in/ali srečni.
 • Fikocianini so edinstveni v klamatskih algah.
 • V klamatskih algah je pomembna vsebnost velike količine klorofila. Klorofil ugodno deluje na prebavni trakt in obnavlja telo. V kri prinaša kisik. Odstranjuje odpadne snovi iz telesa. Klorofil je, v sinergiji z drugimi hranili, dobra podpora organizmu predvsem v zimskem času.

Številne znanstvene raziskave so potrdile ugoden vpliv klamatske alge na človeški organizem

 • Klamatske alge so odličen vir fikocianinov, tipičnih zelenomodrih spojin, katerih delovanje je dobro poznano. So zelo učinkovite, naravne in brez neželenih učinkov.
 • Klamatske alge pomagajo pri presnovi maščob in sladkorjev v telesu in dokazano je, da ob rednem jemanju dajejo zelo dobre, pozitivne rezultate
 • Vsebujejo velik odstotek rastlinskih, hitro prebavljivih beljakovin.
 • Dokazano je, da klamatske alge vsebujejo največje količine feniletilamina (“molekula ljubezni”), ki je bistvena za delovanje živčevja in možgane.

Slikanje klamatske alge po metodo »občutljive kristalizacije«

Blagodejne moči hrane ali zelišč ne merimo le s statističnimi podatki, temveč jo presojamo tudi po njeni energijski bogatosti in po vibracijah.
Metodo »občutljive kristalizacije« je v 30. letih zasnoval pionir biodinamič- nega kmetijstva, dr. Pfeiffer. Pri tej metodi uporabljajo sodobne instrumente za merjenje barv, omogoča pa nam hitro oceno življenjske moči. Vemo, da so za vse, kar je v naravi zdravo in vitalno, značilne bogate, kompleksne in harmonične oblike; vse tisto, kar je bolno, nevitalno, pa je pusto, enolično in neharmonično.
Po metodi »občutljive kristalizacije« smo primerjali primerjavo energijskega polja pomaranče, vitamina C in  treh mikroalg:

Pomaranča na levi je bio – eko pomaranča, pomaranča na desni je pomaranča namenjena za komercialno prodajo (tretirana s kemičnimi sredstvi).

Na levi strani je slika naravnega vitamina C, na desni strani pa slika askorbinske kisline; t.j. laboratorijska – sintetična molekula vitamina C.

Slika prikazuje energijsko polje klamatske alge KlamathRWMax®, kjer se vidi t.i. višja razvojna stopnja in višja energijska vrednost alge.

Feniletilamin (PEA)

PEA je endogena molekula, ki jo proizvajajo naši možgani iz fenilalaninske aminokisline. Znanstveniki jo imenujejo “molekula ljubezni”, saj jo proizvajamo v velikih količinah, kadar smo zaljubljeni in/ali srečni; je molekula empatije, poveča sposobnosti socializacije in sočutja in je povezana s čustvi simpatije.

V našem organizmu feniletilamin (PEA) po naravni poti modulira delovanje dopamina, serotonina in drugih pomembnih nevrotransmiterjev,  spodbuja komunikacijo med živčnimi celicami (prenos živčnih impulzov), izboljša intelektualno dejavnost (boljša koncentracija, pomoč pri učenju), čustveno odzivnost  in spomin.  Zaradi močnega delovanja dopamina ima PEA velik vpliv na razpoloženje.

PEA je dejansko prisotna tudi v redkih živilih (v rdečem vinu, v nekaterih stročnicah, v nekaterih zrelih sirih). Nekaj malega PEA najdemo tudi v čokoladi, zaradi katerih je čokolada “vir sreče«! Absolutno najbogatejši rastlinski vir feniletilamina (PEA) pa predstavlja klamatska alga .

Feniletilamin (PEA) je tudi naravni regulator apetita, zato je dobrodošla podpora pri oblikovanju postave v kombinaciji z različnimi dietami in posti oz. nepravim načinom prehranjevanja.
Njegovo delovanje se med drugim kaže tudi na izboljšanju spolnih funkcij, saj predstavlja skupaj z dopaminom biokemično podlago za nastanek libida.

Nabiranje in predelava klamatske alge  na jezeru Klamath

Jezero Klamath leži v narodnem parku Cascade Mountains v Oregonu, na pretežno nedotaknjenem, višinskem območju, z veliko sončne svetlobe. To je idealno okolje za razcvet modrozelena alge. Bogastvo naravnih mineralov in hranilnih snovi v jezeru Upper Klamath so pogoji za edinstveno bogato rast teh izrednih mikroalg.

Študije so pokazale, da v rastni sezoni v jezeru Upper Klamath vzcveti 14 milijonov alg. Za pridobivanje modrozelene alge so razvili  najsodobnejšo tehnologijo in  metode s katerimi ne prizadenejo občutljivega ekosistema jezera. Da bi zagotovili kakovost in varnost, opravljajo pobiranje alge v skladu s strogimi programi za nadzor kakovosti.

Na trgu se nahajajo pripravki različnih ponudnikov klamatskih alg. Kljub temu, da vse klamatske alge prihajajo z enake lokacije, njihova pridelava in predelava ni enaka. Trenutno koncesijo za pobiranje alg na jezeru Klamath imajo trije obrati. Njihova oprema za pobiranje in tehnologija predelave se zelo razlikujeta. 

Nabiranje in predelava klamatske alge

Klamatsko algo nabirajo nadvse skrbno, na več stopnjah preverjajo njeno kakovost. Vsak dan pred žetvijo so vzorci klamatske alge zbrani in analizirani na plavajočem laboratoriju za preverjanje čistosti in ustreznosti alge.

Ko se ugotovi, da je cvetenje alg ustrezno, se žetev začne. Barka za žetev je opremljena tako,da pobira novo vzcvetele alge, ki se zbirajo v debele, velike zaplate na gladini jezera

Transportni trakovi nežno dvignejo alge s površine vode in hkrati odstranjujejo vodo.


Pridobljene alge takoj shranijo v hladilnih bazenih, katere prepeljejo v izoliranih paletah do inovativne tovarne za predelavo, ki se nahaja na jezeru, v neposredni bližini pridobivanja alg.

To veliko vodno plovilo oz. plavajoča tovarna, ki je dodatno opremljena z ustrezno opremo za predelavo alg,  je EDINA takšne vrste na jezeru Klamath.


Na ploščadi za predelavo, se klamatske alge filtrira in loči od drugih vrst alg in nečistoč. Alge se nato počasi črpa skozi trojni cevni izmenjevalec (hladilni sistem), ki material hitro ohladi na manj kot 38ºC.
S tem se do nadaljnje predelave ohrani naravna hranilna vrednost alge.

Prečiščene in ohlajene alge se v najkrajšem možnem času prepelje od plavajoče tovarne za predelavo do lokalne družbe v Oregonu.

Pobiranje in metode predelave se izvajajo v skladu z dobrimi praksami proizvodnje (GMP), določene z National Nutritional Foods Association (NNFA). Proizvajalec se drži strogega nadzora kakovosti, s katerim zagotovi pobiranje alge le pod optimalnimi pogoji, da se ohrani neoporečnost in kakovost alg. Tako so izpolnjena posebna merila, ki zagotavljajo optimalno varnost in kakovost končnega izdelka  – alge v prahu, ter izpolnjuje vse kriterije za optimalno kakovost kot živila.