Alergije delimo na dve vrsti:
- na respiratorne, pri katerih alergeni, ki se prenašajo po zraku, preveč vzdražijo sluznico dihal;
- na alergije oz. preobčutljivosti na hrano, pri katerih so alergeni v hrani, ki jo uživamo in ki jo prebavni sistem neustrezno prebavi.
Najboljše strategije za obvladovanje alergij
Pri vseh alergijah, tudi pri alergijah na cvetni prah, gre za neustrezen odziv imunskega sistema na tuje snovi (alergene), ki vstopajo v telo in sprožajo reakcije našega telesa. Temeljni razlogi za alergije so torej vedno enaki in so povezani z imunskim sistemom in vnetji. Prehranski dejavniki, stanje želodčno-črevesnega trakta, kakor tudi splošna čustvena stabilnost in stopnja stresa, pa imajo dodatno vlogo pri (ne)ustreznem delovanju imunskega sistema.
Alergije lahko torej povzroča:
– neuravnotežen imunski sistem
– slabše delovanje in/ali manjša učinkovitost želodca in črevesja
– pomanjkanje hranil
– veliko stresa.
Pri preobčutljivosti na hrano je osnovna metoda dieta, pri kateri se vsaj nekaj časa izogibamo problematičnim živilom. Na področju respiratornih alergij pa se poskusimo izogibati alergenom, kar običajno ni mogoče popolnoma. Da ne boste ostajali doma pri alergijah na cvetni prah in se izogibali uživanja v naravi, bo bolj učinkovita in dolgotrajna rešitev pri preprečevanju alergij, krepitev odpornosti organizma.
Kako okrepiti imunski sistem?
Fulvična kislina velja za učinkovit naravni imunomodulator. To pomeni, da imunski odzivi modulira oz uravnava;
- če je potrebno ga aktivira in telo zaščiti pred okužbami in tujimi patogenimi mikroorganizmi.
- če je potrebno ga zavira, ko ta pretirano deluje, pomaga zmanjšati alergijske reakcije in pojav ekcemov.
Ta posebna imuno-modularna aktivnost ne povečuje tveganja za naraščanje endogenega vnetja in avtoimunske hiperaktivnosti, kar je lahko problematično pri avtoimunskih boleznih. Pri avtoimunskih boleznih so namreč snovi, ki imunski sistem stimulirajo odsvetovane!
Kako zaščititi črevesno sluznico?
Fulvična kislina hkrati zagotovi vitalna hranila in encime, pomembne za optimalno delovanje črevesja, pozitivno vpliva na črevesne bakterije in izboljša absorpcijo hranil. Ko minerali in elementi v sledovih iz hrane pridejo v stik s fulvično kislino, se raztopijo v obliki, ki jih naredi bolj aktivne in bolj dostopne telesu. Ti minerali se spajajo s fulvično kislino in zaradi svoje majhne molekularne velikosti lahko te hranilne snovi prenesejo neposredno v vse celice našega telesa. Fulvčna kislina naredi celice bolj prepustne in dovzetne za ta hranila.
Fulvična kislina hkrati poveča aktivnost prebavnih encimov, kot so lizocim, proteaza in fosfataza. Pomanjkanje prebavnih encimov lahko namreč povzroči, da levkociti prenehajo opravljati funkcijo imunske obrambe. Posledice, povezane s pomanjkanjem encimov, so lahko tudi alergije in avtoimunske bolezni ter vnetja. Znano je, da zaradi sindroma prepustnega črevesja delčki neprebavljene hrane, zlasti beljakovinskega izvora, preidejo v krvni obtok prek črevesne membrane in s tem sprožijo vrsto imunskih odzivov, ki se lahko odražajo v alergijah.
Študije, ki so jih opravili na odraslih astmatikih, so pokazale da:
»Astma bolj prevladuje v skupini ljudi, ki trpijo za sindromom prepustnega črevesja, kot v drugi kontrolni skupini.«
»Pokazalo se je, da do vnetja črevesne sluznice prihaja pri bronhialni astmi, kar nakazuje, da pri nastajanju alergij sodeluje celoten sistem sluznic.«
Zdi se, da povezava med alergično-respiratornimi težavami in med tem, v kakšnem stanju je gastrointestinalno okolje (črevesna membrana), potrjuje hipotezo o sindromu prepustnega črevesa.
Tudi preobčutljivost na hrano običajno ni odvisna samo od genetskih in prirojenih dejavnikov, ampak predvsem od bistvenih sprememb v encimskem delovanju želodca in črevesja, zaradi česar organizem ne more ustrezno predelati določenih živil (pri teh živilih gre skoraj vedno za takšna, ki jih je najtežje prebaviti – recimo za jajca, paradižnik, sire, žita, ki vsebujejo gluten, itd.).
Če želimo »premagati« alergije, potem je obnovitev črevesne mikrobiote nujna, vključno s funkcijo prebavnega sistema. Dejansko je tudi potrjeno, da je stanje črevesnih bakterij v otroštvu očitno povezano z razvojem (oz. ne-razvojem) alergij, ki osebo prizadenejo kasneje:
»Novejše epidemiološke študije in eksperimentalne raziskave nakazujejo, da bakterijsko okolje in izpostavljenost bakterijskim proizvodom v otroštvu spremeni odziv imunskega sistema in krepi razvoj neobčutljivosti oz. prenašanja vseprisotnih alergenov. Črevesna mikrobiota lahko pri tem torej odigra posebno vlogo.«
Huminska kislina v tankem in debelem črevesu predeluje življenjsko pomembne minerale in elemente v sledeh. Črevesna stena je zaradi prisotnosti teh snovi zaščitena, sluznica je čista, spodbuja se njeno delovanje in je optimalno prekrita s plastjo zaščitne sluzi. Huminske snovi sodeluje pri tako imenovani sluzni barieri, ki je eden najosnovnejših obrambnih mehanizmov imunskega sistema.
Vse trditve tako o huminski kot tudi o fulvični kislini so dokazane s študijami in raziskavami.
Fulvično in huminsko kislino lahko uživate bodisi v obliki napitka iz šote bodisi v obliki tablet.
Fulvične in huminske kisline ni mogoče sintetično izdelati, ker vključuje fotosintezo in humifikacijo.
Kaj je šota, ki vsebuje izjemno huminsko in fulvično kislino?
Šota, ki prihaja iz okolice Salzburga, velja za najbolj zdravilno močvirje v Evropi. Aktivne sestavine v tej šoti so tako zelo kvalitetne in čiste, da se lahko uporabljajo tudi za uživanje.
Ta izjemna šota se je razvijala tisoče let. Vse se je začelo pred približno 10.000 do 12.000 leti, ko so več kot 350 vrst rastlin, skupaj z zdravilnimi zelišči in jagodami, preplavila stoječa vodna telesa. Proces biokemične pretvorbe se je vršil ves čas, in goličava je dozorela in postala organska masa, ki ima izredno terapevtsko moč za ljudi in živali. Šota je čisto naravni produkt. Nič drugega kot čista narava. Ena izmed pomembnih snovi, ki jo vsebuje šota iz Salzburga je poleg huminske kisline tudi fulvična kislina.
Dovolite naravi, da vam pomaga!