Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 je vitamin mnogih učinkov. Prispeva k delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju, igra vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, pa pri delovanju imunskega sistema in ne nazadnje, pomembno lajša utrujenost in izčrpanost, ki sta pogosti posledici stresnega vsakdana. Pomemben je za dobro resorpcijo ostalih hranil v telesu, kot sta železo in folna kislina.

V hrani živalskega izvora in v klamatskih algah RW®max

V živilih je vitamin B12 večinoma vezan na beljakovine, zato ga najdemo predvsem v hrani živalskega izvora. Klamatske alge so predniki rastlin in živali in zaradi samega izvora vsebujejo tudi snovi, ki jih praviloma najdemo samo pri živalih (vitamin B12, maščobne kisline in podobno). Klamatska alga NutriMax je vir organskega vitamina B12, v  obliki, ki se DOKAZANO absorbira. V nekaterih drugih algah je B12 v neaktivni obliki, to pomeni, da se ni sposoben absorbirati v telesne celice!

BIO klamatska alga NutriMax vsebuje več kot 100 nujno potrebnih življenjskih hranil (še posebej bogata je tudi z vitamini B (B1, B3, B5, B9, B12).

S 6 Kps dobimo 2,5 mcg, s čimer zadostimo dnevno potrebo po vitaminu B12 in to za manj kot 2 € na dan.

Absorpcija vitamina B12

je sicer precej kompleksna, bolj kot pri drugih hranilih.

Pri zdravih ljudeh se iz hrane absorbira približno 50 % zaužitega vitamina B12. Ameriški inštitut za medicino je objavil, da kar 30 odstotkov ljudi, starejši od 50 let, izgubi sposobnost vsrkavanja vitamina B12 iz hrane, ne glede na svoje prehranjevalne navade. Zato novi prehranski napotki priporočajo dodatek vitamina B12 vsem starejšim od 50 let.

Uživanje tega vitamina svetujejo tudi pri težavah z zanositvijo, nosečnicam, doječim mamicam, otrokom v obdobju rasti, vegetarijancem in veganom ter vsem, ki imajo težave, s pomanjkanja tega vitamina.

V  Italiji  je skupini strokovnjakov uspelo dokazati, da uživanje dodatkov iz klamatskih alg RWmax veganom daje dovolj vitamina B12. Tega vitamina namreč vegani, ki uživajo izključno hrano rastlinskega izvora, ne dobijo dovolj. Nobena od rastlin ne vsebuje tega vitamina v obliki, ki bi ga telo lahko uporabilo. Raziskava je sicer vključevala le 15 veganov, vendar so bili pri vseh po treh mesecih uživanja dodatka iz klamatskih alg RWmax rezultati zelo dobri. Raven vitamina B12 v krvi se je namreč pri vseh zvišala na normalno. To pomeni, da so bili manj utrujeni (utrujenost je velikokrat povezana s slabokrvnostjo, ta pa s pomanjkanjem vitamina B12), manj depresivni in zaskrbljeni, lažje so bili kos stresu in vsakodnevnim naporom.